Martisoare traditionale la Muzeului Etnografic Cluj-Napoca

In curtea Palatului Reduta, de pe strada Memorandumului nr. 21, din Cluj-Napoca, 30 de producatori, mestesugari si artisti plastici sunt prezenti cu o mare diversitate de martisoare.

Martisoarele din materiale precum lemn, ceramica, lana, textile, sticla si ciocolata avand forme de flori, cosari, zane, bufnite si arici, casute stilizate, potcoave si multe altele asteapta sa fie apreciate, cumparate si daruite celor dragi. Din dorinta de a oferi vizitatorilor doar martisoare de calitate, specialistii Muzeului Etnografic au facut o selectie in randul expozantilor. Acestia au ales cu atentie produse lucrate manual, in baza criteriilor de originalitate, creativitate, diversitate, cu respectarea tehnicilor traditionale sau reinterpretarea moderna a acestora, toate acestea fiind necesar sa se regaseasca in martisoarele prezentate.

Inclus de curand in patrimoniul cultural imaterial UNESCO, martisorul se daruia, in vremuri trecute, inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti, deopotriva. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii, respectiv cantă cucul, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martișorul, fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa aducă noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare.

 


Cautare