Sarbatori populare de Rusalii

Iesirea din sarbatoarea Rusaliilor se facea prin intermediul unor sarbatori-pereche, in oglinda, ale celor din zilele ce au precedat ultima mare sarbatoare a calendarului mobil.

Avem de-a face iar cu o marti manioasa, a tunetelor si a trasnetelor, precum si cu ecouri ale zilelor Baltate care s-au tinut nu demult. Traditia spune ca Rusaliile se tin trei zile, altfel e rau de poceala. Se povesteste ca un om, in Martea de Trasnet (Tretun), a adus din padure un furcer, cu care ridica la fan cu el. Dupa ce l-a jupuit bine de coaja, l-a ascutit, l-a pus intr-un gard. Cand a plouat mai pe urma, furcerul a fost trasnit. De atunci a ramas credinta ca nu trebuie sa faci nimic in acea zi, ca este pericol de trasnet. In Miercurea Rusaliilor, taranii nostri tineau Baltatele, zile care se tineau pana la amiaza, inclusiv vineri – dupa amiaza. Aceste zile se tin de frica ielelor, care mai inainte luau oamenii de la lucrul campului, ii purtau pe sus si ii schingiuiau. Prima Vineri dupa Rusalii se tine pentru tunete (trasnete), grindina si vifore. Incepand de la aceasta vineri se serbează toate vinerile cu nelucrare pana la Vinerea Mare.

Joia dupa Rusalii era cunoscuta in popor ca Joia Necurata, Joia Iepelor, Joia Manioasa, Buciumul Rusaliilor sau Bulcile. Legat de aceasta zi erau cunoscute o serie de traditii. Astfel, această zi vine dupa Rusalii, cand acestea isi buciuma sau isi trambiteaza sfarsitul ispravilor lor. Pietrele lui Sf. Petre se mai zice si Joia Mosilor, sau Joia Manioasă. Se tine fiind rau de boale si de piatra. E asa de manioasa, ca fierbe apa in piatra. Sambata Pietrii sau Rusitorii sau Rusitoarele se tin in a sasea zi dupa duminica Rusaliilor. Acestea cad sapte, dupa credinta altora, noua zile dupa Rusale (numarand si ziua Rusalelor). Cu Rusitorile se incheia sarbatoarea Rusalelor. In aceasta zi se practicau un obicei anume. Este vorba de reinturnarea mortilor familiei de acasa la mormant, cu scopul de a se da pomana mortilor inainte de rasaritul soarelui. In această zi se slobozea apa mortilor. Duminica dupa Rusalii era inchinata tuturor sfintilor si se serba pentru apararea de cele rele.

 

 


Cautare