Cu o istorie bogata in producerea ginului Jenever, orasul olandez Schiedam, este gazda perfecta pentru Jenever and Gin Festival.
Perioada in care are loc Festivalul Jenever, la Schiedam, este intre 24 si 25 martie 2018, fiind dedicat sarbatorii lungi istorii al ginului si al orasului Schiedam, care produce acest spirt de calitate superioara. Evenimentul international are loc in jurul Muzeul Jenever, iar distilatorii prezenti, ofera sansa turistilor sa le deguste produsele. Aici se pot cumpara sticle, pahare, fotografii si carti legate de Jenever. Schiedam este situat la doar 6 km vest de Rotterdam, iar drumul cu trenul dureaza doar 5 minute. In orasul vom descoperii cele mai mari mori de vant din lume. Schiedam gazduieste si minunate magazine de tip boutique pentru cafea, ciocolata si dulciuri traditionale olandeze.
La origine, ginul este o bautura spirtoasa distilata din cereale – de obicei, grau, secara sau orz. Bautura a aparut in secolul al 17-lea, in Olanda, cand medicul Franciscus Sylvius era in cautarea unui leac pentru bolile de rinichi. El considera ca boabele de ienupar si alcoolul din cereale au proprietati diuretice, asa ca a amestecat uleiul din fructele de ienupar cu o bautura spirtoasa si a numit-o „jenever”, ceea ce inseamna ienupar.
In Olanda alcoolul este distilat in alambicuri traditionale din vin de malt. Pe langa ienupar, ginul mai poate fi aromat cu scortisoara, coriandru, sofran, nucsoara si multe altele. Ginurile olandeze sunt de obicei lasate la invechit in butoaie de stejar, in jur de doi ani si din cauza aromei rafinate, este recomandat sa se bea seci. Marii maestiri bucatari spun ca Jenever este companionul perfect pentru heringul uscat. De la obisnuita combinatie cu apa tonica, barmanii au creat mii de retete de cocktailuri pe baza de gin, inclusiv un amestec de gin cu lapte.