Lika este o regiune continentala din Croatia inconjurata de lanturi muntoase unde locuitorii au crescut dintotdeauna oi din rasa „Licka pramenka” in mod traditional stravechi.
Modul de crestere a ovinelor din zona Lika difera semnificativ de metodele utilizate in alte zone similare, deoarece in zonele muntoase ale regiunii oile din rasa „licka pramenka” petreceau tot timpul in acelasi loc, indiferent de conditii. Datorita activitatii fizice intense a animalelor, aflate in continua miscare, carnea provenita de la mieii din zona Lika, crescuti pe pasuni, are o culoare rosie mai intensa. Aceasta diferenta de culoare este direct legata si de greutatea corporala a mieilor in momentul sacrificarii (intre 22 kg si 36 kg).
Carnea „Licka janjetina” este cunoscuta si apreciata in regiunea Lika in special incepand din 1998, cand a fost lansata o manifestatie intitulata „Toamna in Lika” („Jesen u Lici”). Cu acest prilej, vizitatorii s-au putut familiariza cu preparatele traditionale locale, printre care si carne de miel „Licka janjetina” si „Licka kisela juha”, o tocana acrisoara de miel.
Carnea „Licka janjetina” se poate prepara inabusit sau la protap. Reputatia si calitatea de care se bucura si in prezent carnea „Licka janjetina” sunt evidentiate de faptul ca denumirea produsului si metoda de preparare sunt mentionate in publicatii si reviste de specialitate.