Denumirea „Cioccolato di Modica” desemneaza doar produsul obtinut prin prelucrarea pastei de cacao amara cu adaos de zahar, pe raza comunei siciliene Modica (provincia Ragusa).
Ciocolata din Modica are forma de paralelipiped dreptunghic cu margini inclinate spre interior. Pasta este de culoare maro si cu textura vizibil granulara datorata prezentei cristalelor de zahar in interiorul produsului. Gust este dulce, cu o nota amara avand o structura crocanta, care se topeste usor in gura.
In etapa de elaborare a produsului „Cioccolato di Modica”, absenta totala a omogenizarii, in combinatie cu supravegherea atenta a temperaturii de prelucrare a ingredientelor, evita dizolvarea cristalelor de zahar si confera produsului acea granulozitate care il caracterizeaza la degustare. Aceasta caracteristica permite distingerea produsului „Cioccolato di Modica” de toate celelalte produse din ciocolata oferite pe piata. In ultimii 30 de ani, aparitia mai multor intreprinderi mici a creat un veritabil „cartier” al „Cioccolato di Modica”, ce se remarca prin vitalitatea deosebita a operatorilor economici, unii dintre acestia initiind o activitate importanta de export al produsului.