Salamul „Lucanica di Picerno” are o culoare rosu-rubiniu, iar felia moale si compacta prezinta un gust intens si predominant de seminte de fenicul.
Salamul „Lucanica di Picerno” este produs conform unor metode istorice consacrate. Se taie, la inceput, partile inutilizabile din carne, cum ar fi nervii, tesutul conjunctiv, grasimea moale. Apoi se taie carnea in bucati mici si se macina. In continuare se condimenteaza pasta, care se tine la repaus intre 4 si 24 ore, pentru a permite ingredientelor sa se amestece in mod echilibrat. In final se introduce pasta in membrana naturala si se modeleaza salamul in forma clasica a literei „U”.
Conditiile climatice ale ariei, tipice Apeninilor lucani, favorizeaza cresterea viguroasa a feniculului, ingredient utilizat in mod traditional la producerea salamului „Lucanica di Picerno”. Reteta din Picerno, care provine din traditia familiala taraneasca, prevedea utilizarea a circa o suta de seminte la un kilogram de pasta, fapt care accentueaza caracterul distinctiv al acestui produs. In Picerno exista o veritabila piata a feniculului salbatic.