Denumirea „Cantucci Toscani” ÍGP Italia, este numele produsului din categoria dulciurilor obtinut prin prepararea unui aluat pe baza de faina, migdale dulci naturale integrale, zahar, oua, unt si miere, copt in cuptor.
La momentul comercializarii, produsul are o forma traditionala caracteristica, semiovala, obtinuta prin taierea in diagonala a baghetei dupa coacere. Dupa coacere, biscuitul prezinta in interior o culoare bej, in vreme ce suprafata externa este aurie. Consistenta biscuiților „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” este usor crocanta, initial granuloasa, insa biscuitii se topesc in gura gratie utilizarii untului.
Intreaga regiune Toscana este caracterizata de prezenta puternica a activitatilor artizanale bazate pe productia de dulciuri, o mostenire legata de rolul important pe care l-a avut aceasta regiune in diversele perioade istorice: Aparitia si raspandirea artei patiseriei si a dulciurilor in Toscana a fost deci sprijinita de numeroasele schimburi de marfuri, condimente, idei si retete pe care le-a favorizat de-a lungul vremurilor pozitia centrala a acestei regiuni.
Ingredientele utilizate pentru prepararea biscuitilor „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani”, in special migdalele dulci si untul ca singura grasime, confera produsului caracteristici calitative absolut distinctive in ceea ce priveste gustul, aroma si porozitatea. La începutul secolului al XX-lea, gratie si productiei la scara tot mai larga in numeroasele patiserii active in regiune, biscuitii „Cantucci Toscani” erau considerati o specialitate cunoscuta si in afara regiunii s erau mentionati ca exemplu de biscuit tipic toscan.
Imbinarea acestui produs cu „Vin Santo”, un alt produs tipic legat de regiunea Toscana, a contribuit la reputatia internationala a produsului „Cantucci Toscani” ca biscuit de desert, de inmuiat in vinurile licoroase. Este relevant articolul publicat in versiunea online a cotidianului „il Giornale” din 15.11.2010, in care se mentioneaza ca presedintele Statelor Unite cerea biscuiti „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani”, imbinati cu „Vin Santo” in meniul sau de Anul Nou.