Nostrano Valtrompia DOP este o branza semi-grasa, maturata, cel putin 12 luni si este produs de-a lungul anului, din lapte crud de vaca.
Laptele este obtinut de la vaci care sunt tinute la pasunat in perioda iunie - septembrie pe o compozitie floristica de lunca. Laptele dupa ce a fost semi-degresat este transferat in cazan de cupru, folosit pentru coagulare, prin adaugarea de cheag de vitel sau de vita. Casul este rupt pana la marimea unui bob de orez si se amesteca in mod constant cu un instrument traditional din lemn. Inainte de incalzire, care are loc temperaturi de 47-52 ° C, se adauga sofran. Casul fiert este transferat in forme cu marca de identificare. Casul este apoi sarat si lasat la maturizat o perioada minima de 12 luni, timp in care este constant intors pe ambele fete. Nostrano Valtrompia DOP are o forma cilindrica cu o crusta de culoare care variaza de la galben la maro-roscat. Branza are o culoare galbena verzuie iar aroma este completa si intensa.
Aria de productie a branzei DOP Nostrano Valtrompia este provincia Brescia, din Lombardia. Valtrompia Nostrano este, un produs specific regiuni, iar primele documente care atesta acest produs dateaza din anul 1500. Bine condimentata branza este un excelent preparat pentru paste sau gratare, dar, si o delicatesa care se serveste la masa impreuna cu gem, fructe, legume sau miere. De mentionat ca acest produs incepand din luna a treia de maturare si pana la sfarsit este uns cu ulei de in, tot la doua saptamani, pentru a prevenii pierderea umiditatii in exces si prematurarea.