Pampepato di Terni

Pampepato di Terni, IGP, Italia, este un produs de panificatie obtinut prin prelucrarea fructelor uscate, a ciocolatei, a stafidelor, a fructelor confiate, a pudrei de cacao amaruie, a mierii, a cafelei, a condimentelor si a fainii.

Produsul „Pampepato di Terni” are o forma circulara, cu o greutate de pana la 1 kg, si culoarea maro inchis la suprafata. In interior se observa prezenta fructelor uscate si a fructelor confiate, uniform distribuite si se simte instant aroma ciocolatei si a fructelor uscate, apoi cea a condimentelor, in special: scortisoara, piperul si nucsoara. Gustul este mai intai cel al ciocolatei, cu un usor parfum de condimente. Faima produsului „Pampepato di Terni” este asociata in mod traditional cu mediul si cu teritoriul pe care le reprezinta.

Pampepato di Terni este prajitura specifica de Craciun prin excelenta, preparat de secole intregi pe baza unor ingrediente pe care lumea le putea pune deoparte pe parcursul anului. Prajitura devenind un simbol al gastronomiei din Terni in perioada sarbatorilor de Craciun. Prima trimitere la o productie profesionista si la „scara larga” dateaza din 1913, anul in care o patiserie cu traditie veche din Terni a contribuit la raspandirea produsului, facandu-l cunoscut drept prajitura din Terni. La concursul „Prajitura pampepato a anului”, poate participa orice persoana care isi trimite produsul pentru a fi evaluat de catre un juriu calificat. Premiul decernat celei mai bune prajituri „Pampepato di Terni”/„Panpepato di Terni” este o lingura de patiserie fabricata din lemn, care este adusa inapoi in fiecare an de catre castigatorul editiei anterioare spre a-i fi inmanata noului laureat.