HARICOT DE CASTELNAUDARY

Haricot de Castelnaudary, IGP, Franta, este o fasole alba uscata din specia Phaseolus vulgaris.

Boabele sunt mari, de culoare alba de fildes, se rehidrateaza rapid, limitand durata de inmuiere la una, maximum patru ore. Aceasta fasole se comercializeaza numai ca fasole uscata. Datorita acestei capacitati de rehidratare, Haricot de Castelnaudary dezvolta, la degustare, caracteristicile organoleptice de moale si fondant. Fasolea isi mentine coeziunea si senzatia de finete a cojii. Aceste caracteristici sunt distinctive si constituie calitati foarte cautate de producatorii de conserve si de specialistii din domeniul restaurantelor. Aria geografica a „Haricot de Castelnaudary”, situata in extrema vestica a departamentului Aude, se afla intr-o zona de campii si de coline putin înalte. Vanturile reprezinta elementul esential al acestui climat iar solurile din aria geografica sunt adanci, putin pietroase si prezinta un bun echilibru de argila/lut.

Inca din secolul al XVII-lea, fasolea face parte din alimentele care formeaza baza alimentara a populatiei din regiune. Un alt fel de mancare preferat în Lauragais este cassoule, facut din carne de porc si din fasole. In 1836, la Castelnaudary se instaleaza prima fabrica industriala de „cassoulet”. Incepand din perioada 1960-1980, dezvoltarea productiei de „cassoulet” din Castelnaudary a determinat o nevoie crescanda de fasolea. In 1992, productia a fost efectiv relansata, in special datorita achizitionarii in comun a unor echipamente performante si crearii sindicatului producatorilor. De la aceasta relansare a productiei in mod organizat, specialistii din domeniul restaurantelor si producatorii de conserve utilizeaza din nou „Haricot de Castelnaudary” la prepararea „cassoulet”-ului. Festivalul Fasolei, lansat în 1999 de Sindicatul producătorilor de „Haricot de Castelnaudary”, a cunoscut de altfel un succes enorm. Pana la 40 000 de portții de cassoulet au fost servite numai cu ocazia Festivalului Cassoulet-ului din 2017.