Branza de Roquefort

Branzeturile cu pasta moale isi datoresc consistenta continutului mai ridicat de umiditate, de grasimi si conditiilor de maturare.

Branza de Roquefort face parte din aceasta categorie si se fabrica din lapte de oaie. Acest sortiment de branza se matureaza sub actiunea unui mucegai de tipul Penicillium Roqueforti. Branza are un gust slab picant, cu miros caracteristic mucegaiului folost in procesul de maturare. Prima dovada cu privire la branza Roquefort dateaza din anul 79 d.Hr. cand Pliniu cel Batran in scrierile sale a mentionat despre aroma sa bogata. In 1411 regele Carol al VI-lea a dat dreptul la maturizare a branzei, satului Roquefort-sur-Soulzon. In zilele noastre, branzeturile Roquefort se maturizeaza inca in mod natural in pesterile acestui sat minim 4 luni.

Incepand din 2003, exista sapte producatori ai branzei de Roquefort. Cel mai mare este "Roquefort Société""Roquefort Papillon" este, de asemenea, un brand bine-cunoscut. Ceilalti cinci producatori sunt "Carles", "Fromageries occitannes", "Gabriel Coullet", "Vernières" și "Le Vieux Berger". ranza Roquefort merge foarte bine cu nuci si smochine. Se prefara a se servi cu un vin dulce Muscat sau Sauternes. Din aceasta categorie de branzeturi cu pasta moale, mai fac parte branza Camembert (Franta) sau Zamora (Spania). Dintre branzeturile romanesti cu pasta moale amintim: branza Alpina, Bran si Nasal.