Portocalele “Arance di Francofonte” din Sicilia, Italia au primit in 1997 indicatia geografica protejata (IGP).
IGP identifica acele produse care au caracteristici speciale unice ale ariei geografice de productie (cultivare). Portocalele “Arance di Francofonte” sunt faimoase peste tot si sunt recunoscute ca cele mai bune din lume, datorita faptului ca sunt foarte dulci si cu gust de vanilie sau zmeura. In plus au cu aproximativ 40% mai multa vitamina C decat celelalte portocale. De asemenea contin antociani. Antocianul este un antioxidant puternic care are rolul de a neutraliza efectele produse de radicalii liberi in corpurile organismelor vii. Acesta este benefic pentru prevenirea si combaterea ulcerului si ajuta si la imbunatatirea vederii. Portocalele “Arance di Francofonte” sunt bogate in vitamina A, B, PP si Flavonone, un element de protectie impotriva cancerului de stomac. Arance di Francofonte” se potriveste aproape la toate tipurile de preparate, de la aperitive de fructe, salate si sosuri de portocale cu carne alba pana la deserturi mai elaborate.
Cele mai raspandite soiuri sunt: Moro - pulpa fructului are o culoare visinie; se dezvolta bine in mai toate regiunile si este un copac viguros (ianuarie - aprilie); Sanguinelli - produce fructe alungite de o culoare rubinie. Perioada cea mai fertila este cea dintre lunile februarie - mai; Tarocco - perioda cea mai fertila este in intervalul februarie - aprilie. Fructele sunt rosii si foarte gustoase.