Jambonul “Vindelnrökt skinka”

Denumirea „Vindelnrökt skinka” IGP, Suedia, desemnează jambonul întreg provenit de la porc, afumat la cald, printr-o metodă tradițională, cu lemn de arin.

Produsul „Vindelnrökt skinka” este atârnat într-o plasă sau este afumat pe o suprafață plată. Jambonul are culoare maro cu nuante de coaja de alun. Suprafața secțiunii este de culoare roz uniformă,iar consistență este fermă, ușor de feliat la grosimea dorită cu un cuțit sau o mașină de feliat. Aria de producție a jambonului „Vindelnrökt skinka” este formată din parohia Degerfors din provincia Västerbotten.

Caracteristicile specifice al produsului „Vindelnrökt skinka” se datorează priceperii artizanilor, calității materiei prime și procesului special de afumare. Caracteristicile diferă semnificativ în comparație cu cele ale jamboanelor afumate în mod convențional. Ca urmare a procesului special de afumare, produsul „Vindelnrökt skinka” are un gust plin, pronunțat și ușor acid de fum, cu note de lemn de esență tare și amăreală delicată. Aroma complexă și puternică prezintă note pronunțate de foc de tabără, de whisky afumat, de fum de lemn de arin ud și de smoală. Experiența aromatică intensă se reflectă în gustul rezidual care persistă.

Produsul „Vindelnrökt skinka” nu conține îndulcitori adăugați, un ingredient comun utilizat pentru a reduce gustul oarecum amar care poate apărea la jamboanele afumate în camere de afumare încălzite cu gaz. Spre deosebire de alte jamboane aflate pe piață, produsul „Vindelnrökt skinka” își păstrează integritatea în timpul afumării, fără a fi nevoie să fie îndesat în membrane de colagen. Datorită proprietăților caracteristice conferite de procesul special de afumare, produsul „Vindelnrökt skinka” a câștigat o reputație foarte bună printre consumatori, precum și printre proprietarii de restaurante, în special în partea de nord a Suediei. Această reputație s-a construit treptat, încă de la sfârșitul anilor 1910.