Renumitele cirese din Kütahya Pazarlar

În Kütahya Pazarlar, Turcia, se cultivă cireșele și vișinele, preferate de consumatori, datorită culorii roșii, strălucitoare, bobului mare și duratei lungi de păstrare.

Ciresele constituie principala sursă de venit pentru producătorii din raion. Ele sunt culese cu grijă din ramuri de catre muncitoarele sezoniere, pentru a fi livrate la export. Primele livezi de cireși din Kütahya Pazarlar au fost înființate în 1975. Provincia Kütahya Pazarlar este situata intr-o zona de tranzitie dintre regiunile Egee si Anatolia Centrala, avand o clima continentala, cu o diferenta mare de temperatura intre intre zi si noapte. Factorii, precum altitudinea ridicată fata de nivelului mării determină culoarea si gustul oferit de cireșele Kütahya Pazarlar. Acesti factori determina si duritateai cărnii sau mărimea fructelor.

Cireșul Kütahya Pazarlar este un pom fructifer cu ramuri mari si puternice. Terenul unde se planteaza este argilos, de adancime medie si cu capacitate mare de reținere a apei. Precipitațiile sezoniere sunt suficiente astfel încât, în general, se producă fructe fără a fi nevoie de irigații suplimentare. Aceasta înseamnă că substanța uscată solubilă în apă și duritatea pulpei fructelor sunt la niveluri ideale. Perioada de coacere este târzie, de obicei, la sfârșitul lunii iunie. În plantație trebuie folosite pe cât posibil soiurile polenizatoare. Cei mai potriviți polenizatori sunt Starks Gold și Lambert. Producția de cireș, a fost inspectata recent, in conformitate cu regulile stabilite pentru a fi publicata si înregistrată ca indicație geografică sub denumirea de Kütahya Pazarlar Kiraz.