„Pastel de feijão de Torres Vedras” IGP, Portugalia, este un mic produs de patiserie dulce, copt în cuptor.
El este compus din două părți distincte: învelișul de aluat, cunoscut la nivel local sub denumirea de forra („învelitoare”), capa („mantie”) sau lençol („foaie”); și umplutura, cunoscută la nivel local și sub denumirea de espécie („aromă”). Umplutura conține leguminoase uscate albe din soiul cunoscut în mod obișnuit sub denumirea de fasole „fidalgo”, migdale proaspăt blanșate, gălbenușuri de ou, zahăr alb și apă. La tăiere, umplutura este de culoare galbenă până la galben-portocaliu; suprafața tartei este de un brun auriu mat, cu ușoare variații în funcție de temperatura cuptorului și de timpul de coacere. Suprafața tartei este aspră ca textură ca urmare a cristalizării zahărului din amestec; umplutura de dedesubt este granulară și se pot simți migdalele măcinate, precum și fasolea însăși, care are o consistență spongioasă. Tartele prezintă inițial o aromă și un gust de migdale și uneori de gălbenuș de ou, după care se poate percepe și aroma de fasole.
Legătura cauzală dintre „Pastel de feijão de Torres Vedras” și aria geografică delimitată, care coincide din punct de vedere administrativ cu localitatea Torres Vedras, se bazează pe calitatea produsului și pe reputația acestuia, care sunt evidențiate atât de istorie, cât și de legăturile de familie, precum și de familiaritatea extinsă a consumatorilor cu produsul „Pastel de feijão de Torres Vedras” și de capacitatea lor de a-l distinge de alte produse de patiserie. Învelișul de aluat fin și crocant, care nu are o textură de foietaj, este factorul distinctiv predominant și este atât de translucid încât se poate distinge umplutura. Un alt element distinctiv care a contribuit în mare măsură la reputația produsului „Pastel de feijão de Torres Vedras” este faptul că este vândut ambalat în hârtie vegetală de uz alimentar rezistentă la grăsimi, care poartă întotdeauna datele producătorului respectiv, fapt care îi conferă produsului identitatea sa specifică și reprezintă un semnal pentru consumator.
Producția de „Pastel de feijão de Torres Vedras” contribuie în mod semnificativ la economia locală și asigură numeroase locuri de muncă, pe lângă veniturile generate de vânzările de „Pastel de feijão de Torres Vedras” atât pe întreg teritoriul Portugaliei, cât și pentru expor. In 2015, „existau aproximativ 20 de producători, inclusiv fabrici și ateliere de patiserie, cu o forță de muncă de 150 de angajați, producând aproximativ 1,5 milioane de produse de patiserie și generând aproape un milion de euro anual”. „Pastel de feijão de Torres Vedras” a câștigat medalii de aur și argint în cadrul concursurilor naționale de patiserie tradițională și se poate găsi la târguri și festivaluri locale, regionale și naționale. Produsul emblematic al localității este considerat a fi tarta de fasole care câștigă concursul local pentru cel mai bun „Pastel de feijão de Torres Vedras” al anului. Pe lângă comercializarea la nivel local, produsul este comercializat pe întreg teritoriul Portugaliei și este vândut în magazine mici, supermarketuri și hipermarketuri, la stațiile de benzină sau în spațiile de servicii, și este, de asemenea, exportat, în special în SUA.