Chistorra de Navarra

Chistorra de Navarra, IGP, Spania, este un cârnat asemănător cu chorizo, dar cu un diametru mai mic.

Produsul Chistorra de Navarra este din carne și grăsime de porc, tocată și condimentată cu sare, piper roșu și usturoi; toate aceste ingrediente sunt amestecate, introduse într-o membrană, conservate și maturate pentru o perioadă scurtă de timp. Aria geografică delimitată cuprinde întreaga provincie Navarra. Din punct de vedere etimologic, cuvântul „chistorra” vine de la cuvântul basc „txistor” care înseamnă «cârnat». Chistorra este prezent pe întreg teritoriul Spaniei, datorită reputației sale și distribuției sale pe o arie largă. În prezent, acesta se produce și în alte regiuni, iar denumirea „chistorra” este, în momentul de față, singurul termen folosit pentru acest tip specific de cârnat. Acest produs face parte din tradițiile gastronomice ale regiunii cel puțin de la începutul secolului al XIX-lea. În plus, conform tradiției, pelerinajele de primăvară către cele mai venerate lăcașuri culminează cu obiceiul străvechi de a consuma un cârnat txistorrada preparat de membri ai frățiilor (cofradías).

Din anul 2006, Breasla Măcelarilor din Navarra (Gremio de Carniceros de Navarra) organizează în fiecare an un „Concurs al cârnatului txistorra din Navarra”, în cadrul Festivalului tradițional al cârnatului txistorra din Navarra. În Arbizu, un orășel din nordul Navarrei, cu o mare tradiție în producția de txistorra, în luna octombrie este sărbătorita „Ziua Txistorra”. Din cauza frecvenței zilelor ploioase (peste 150 de zile pe an în jumătatea nordică a regiunii), este mai greu să se usuce cârnați chorizo mai groși și alte tipuri de cârnați care sunt supuși unui proces de conservare. Cârnatul chistorra a fost inventat în această regiune deoarece, fiind mai subțire, este mai ușor de conservat, reprezentând încă un produs adăugat pe bogata listă de alimente spaniole pe bază de carne de porc. În cele din urmă, perioada minimă de uscare de 2 zile permite realizarea procesului de gelificare a proteinelor, care conduce la o umplutură fermă și solidă și îi conferă produsului textura tipică, care nu este vâscoasă.