Spaghete cu legume se servesc in zilele de post in care avem dezlegare la ulei.
Ingrediente: 350 g spaghete; 4 linguri ulei de masline; 140 g ceapă tocată; 2 dovlecei medii, tocați; 3 catei de usturoi, tocati; 1/2 lingurita oregano uscat; 1/4 lingurita fulgi de ardei rosu; 2 linguri pasta de rosii; 1 cutie de roșii întregi decojite; 1 cana de ardei roșu prajit, scurs și tăiat în bucăți; 5 căni frunze de spanac; o mână de frunze proaspete de busuioc; sare și piper negru proaspăt măcinat.
Încingeti uleiul de măsline într-o tigaie largă. Adăugați ceapa și gătiți, amestecând din când în când, până se înmoaie (3 -5 minute). Adăugați dovlecelul, usturoiul, oregano, fulgii de ardei roșu și un praf generos de sare, apoi gătiți, amestecând din când în când, până se înmoaie, dar totuși cu puțin crocant (5 - 8 minute). Adăugați pasta de roșii și gătiți încă un minut. Puneti ardeii roșii prăjiți si roșiile. Aduceți la foc mic și gătiți până când lichidul s-a îngroșat și s-a redus la jumătate (10 minute). Pe măsură ce sosul se gătește, folosiți o lingură pentru a rupe roșiile întregi în bucăți mai mici. În timp ce sosul fierbe, puneti o oală mare cu apă si cu sare la fiert, apoi gătiți pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Luați sosul de pe foc, amestecați spanacul și busuiocul. Gustați, apoi ajustați cu sare suplimentară, dacă este necesar. Adăugați pastele fierte, apoi lăsați un minut, astfel încât pastele să absoarbă o parte din sos și spanacul să se moaie. Se amestecă din nou, apoi se servește cu drojdie nutritivă presărată deasupra.