Pozitia geografica unica a Siciliei creeaza conditiile naturale pentru obtinerea unui ulei de masline extravirgin cu caracteristicile chimico-fizice deosebite.
Legatura dintre teritoriu sicilian si cultura de masline a creat un produs a carui reputatie este dovedita de numeroasele aprecieri exprimate de expertii si de consumatorii uleiului de masline extravirgin „Sicilia” .
In ultimele decenii, in cadrul principalelor concursuri internationale dedicate uleiurilor, uleiul de masline extravirgin „Sicilia” a primit in mod constant numeroase aprecieri. Astfel, la concursul „Montiferru”, in cadrul celor trei categorii, uleiul „Sicilia” a obtinut de 15 ori premiul 1, pe langa o serie de premii 2 si 3. Aceasta reputatie este consecinta valorii produsului si a perceptiei valorii sale imateriale care s-a creat de-a lungul istoriei multiseculare a maslinului si a uleiului in Sicilia.
Caracterul unic al uleiului IGP „Sicilia” (data inregistrarii la Comisia Europeana - 16.09.2016) este dat de prezenta constanta a senzatiilor de tomata verde, anghinare si iarba proaspata, a caror manifestari sunt favorizate de conditiile pedo-climatice din Sicilia.