„Saucisson sec d’Auvergne” este un carnat fermentat si apoi uscat, compus dintr-un amestec de carne de porc tocata, sarata, si codimentata cu mult usturoi.
Acest carnat nu este nici afumat, nici invelit in plante sau condimente.
„Saucisson sec d’Auvergne” IGP, Franta, are o textura moale pana la uscata, un miros si un gust de usturoi. Felia taiata este de culoare rosie pana la rosu inchis si prezinta un aspect foarte legat, cu putina grasime. Carnea (macra si grasimea) care intra in compozitia produsului sunt spinarea, spata, coapsa, pieptul si grasimea de pe spinare. Acestea sunt utilizate proaspete. In continuare, amestecul este aromatizat cu usturoi, in doza de doua pana la 10 ori mai mare decat cea constatata in carnatul uscat obisnuit.
Fabricarea „Saucisson sec d’Auvergne” a inceput in ferme datorita existentei unor factori favorabili in aria geografica si anume un climat de iarna si un relief propice uscarii produselor (temperaturi medii reci care permit conservarea, fenomene vantoase de tip foehn care permit uscarea).
Produsul este recompensat, in mod regulat prin premii, mai ales cu ocazia celor doua concursuri principale din Franta (Concursul General Agricol din Paris si Concursul international Du meilleur Saucisson - Nouan le Fuzelier France)