Carnea de vita Vacuno del Pais Vasco (Euskal Okela), Spania, este apreciata pentru aroma, finetea, si suculenta ei, deoarece, vitele sunt crescute in trashumanta, pe pasune, in aer liber, tot timpul anului.
Carnea de vita provine de la animale nascute si crescute, cu grija speciala, in satele din Tara Bascilor. Se disting urmatoarele tipuri de carne: "Txahala" -Ternero (carne de la animale cu varsta cuprinsa intre 8 si 20 luni); "Zaharra" Primar – Vacuno (carnea provenita de la animale cu varsta cuprinsa intre 21 si 84 de luni; ."Idia" -Buey (carne de la masculi castrati cu varsta cuprinsa intre 21 si 59 de luni).
Carne de Vacuno del Pais Vasco este obtinuta de la animale din rasele: Pirenaica, Limousin, Alpine Bruna, si rase incrucisate.
Carnea prelucrata, poate fi pastrata in frigider timp de cateva zile, invelita in folie protectoare. Este o carne excelent la gratar, la tigaie, pentru fiert sau de pus in conserva. Poate fi servita cu legume, ciuperci, orez, iar ca bautura, este de preferat vinurile bune, rosii.