Ciresele traditionale din Alicante

„CEREZAS DE LA MONTANA DE ALICANTE”, din Spania sunt soiuri de cirese protejate prin indicatia geografica protejata.

Soiuri principale care pot fi protejate prin indicatia geografica protejata sunt: „Burlat”, „Picota”, „Picota Ambrunesa”, „Early Lory”, „Prime Giant”, „Sweet Heart”, „Brooks”. Soiuri polenizatoare protejate sunt: „Stark Hardy Giant”, „Bing” și „Van”. Aria de productie a cireselor este situata in zona subalpina a muntilor Cordilierei Betice. Aici, ciresii sunt cultivati in mod traditional, respectiv: se taie coroana in forma de vaza si palmeta; se ara terenul; se recolteaza manual in cateva etape, atunci cand au un grad optim de maturitate.

Ciresele se caracterizeaza printr-un nivel ridicat de zaharuri, o culoare a epicarpului care variaza de la rosu carmin la rosu intens si o pulpa consistenta a carei culoare variaza de la roz la culoarea vinului rosu. Ciresele au forma sferica si sunt in general mici si ascutite in partea de jos. Au un gust dulce si intens. Reputatia „Cerezas de la Montaña de Alicante” este sustinuta de Festivalul cireselor, care are loc in fiecare primavara. Exista un traseu gastronomic prin diferitele baruri si restaurante din zona, unde se prepara feluri principale si deserturi din cirese, produsul cel mai caracteristic si autentic al zonei.