Finlandezii cred ca Mos Craciun traieste in regiunea din nordul tarii, numita Korvatunturi (Laponia), situata dincolo de Cercul Arctic.
Oameni din intreaga lume trimit scrisori lui Mos Craciun, in locul unde azi, exista un mare parc tematic distractiv, vizitat de numerosi turisti. De Craciun, toată lumea incearca sa fie acasa, inclusiv pescarii care isi aduc ambarcatiunile in port pana 21 decembrie, de Ziua Sfantului Toma. Fermierii obisnuiesc sa prinda snopi de grau pe copaci pentru a hranii pasarile si animalele. De asemenea atarna turte din seminte si nuci pe ramurile copacilor.
Toata lumea isi curata casele pregatite pentru cele trei zile sfinte ale Craciunului. In ajunul Craciunului, brazii sunt cumparati de la piata locala. Tot in Ajun, este traditional sa mananci orez cu sirop de prune la micul dejun. Deoarece se intuneca foarte repede, la ora 3 dupa masa, se merge la cimitir si se aprind candele ce stralucesc in zapada. Apoi multi se duc la sauna.
Seara se manca lutefish, peste sarat, iar ca masa principala principala de Craciun, consuma carne de porc servita cu cartofi piure, si ca desert, budinca de orez copt cu gem, in care sunt este ascunsa o migdala. Cine gaseste migdala va fi norocos in anul urmator. A doua zi de Craciun, finlandezii ies la sporturile lor populare, respectiv schi fond si patinaj pe gheata.