Graul „Farro di Monteleone di Spoleto” DOP, Italia, este un ecotip local al speciei Triticum dicoccum.
Ecotipul este tipic ariei de productie, care a dobandit, gratie adaptarii in timp la clima si la terenuri, urmatoarele caracteristici: inaltime a plantei de pana la 120 cm; grad mediu de infrunzire; tinuta semidreapta la sfarsitul infrunzirii; plante cu tulpina si frunze subtiri, spic de mici dimensiuni, in general plat, de culoare alb-murdar cand e copt; glumele strans lipite de cariopsa; cariopsa cu numeroase fire la vârfuri, curbură pronunțată și sticlozitate; culoare maro deschis chihlimbariu, caracteristica deosebita care poate fi regasita in toate produsele, inclusiv dupa macinare. Aria de productie DOP „Farro di Monteleone di Spoleto” se afla in zona montana situata in sud-estul provinciei Perugia, cu altitudini de cel putin 700 m deasupra nivelului marii. Farro di Monteleone di Spoleto este o planta cu habitus primavaratic potrivita pentru semanarea la sfarsitul iernii in zonele montane in care terenurile abrupte, calcaroase si stancoase, bogate in fosfor si sarace in potasiu impiedica stagnarea apei in anotimpurile umede. Clima este cea tipica montana, cu ierni foarte aspre, cu ingheturi frecvente care continua pana in luna mai si cu foarte putine saptamani de vara cu temperaturi ridicate in timpul zilei. Farro di Monteleone di Spoleto s-a adaptat de-a lungul secolelor la aceste conditii climatice si rezista foarte bine.
Descoperirile arheologice evidentiaza si mai mult legatura existenta intre produs si aria in care este cultivat. La Monteleone di Spoleto, in „tomba della biga” (mormant etrusc din secolul al VI-lea d.H.) au fost descoperite cereale, printre care si cariopse de grau emmer apartinand, cel mai probabil, tocmai speciei cultivate in prezent conform traditiei la Monteleone di Spoleto, respectiv Triticum dicoccum, dovadă a amplei raspandiri a acestui soi si a utilizarii sale printre culturile cerealiere ale acelor vremuri. Asadar, reiese clar rolul fundamental, de-a lungul timpului, al abilitatii umane in ceea ce priveste tehnicile de cultivare a terenurilor, alegerea momentelor potrivite pentru semanare si recoltare, abilitate transmisa din tata in fiu si care a permis imbunatatirea si sporirea continua a productiei acestei cereale excelente cu proprietati energetice si invioratoare deosebite. In sfarsit, retetele traditionale pentru ciorbe si supe pentru sarbatori si ritualuri au contribuit la aprecierea pe scara larga a acestui produs.