In centrul Italie, se obtine masline, pe suprafete putin extinse, din care se fabrica uleiul extra – Virgin “Marche” de foarte buna calitate.
In capitolele consacrate ghildei ternieri-lor (comercianti de ulei) din Venetia, scrise in anul 1263, se mentiona ca „olio de Marchia” trebuia separat de alte produse similare, pentru a fi revandut la un pret mai mare, datorita culorii si gustului sau. Uleiul „Marche” era, vandut si comerciantilor florentini, care in anul 1347, au cumparat cel putin 2500 de urcioare de ulei de masline. In 1828, marele poet din regiunea Marche, Giacomo Leopardi, semnaliza faptul ca „olio della Marca” este renumit, chiar si in afara regiunii.
Uleiul „Marche” este un produs care poate fi recunoscut usor, fiind de culoare galben-verzuie si avand un gust fructat de intensitate mai degraba medie sau medie-intensa. In ansamblu, este un ulei foarte aromat si echilibrat din punct de vedere gustativ. Regiunea Marche poseda, si o lunga traditie de extractie a uleiului. In anul 2000, existau inca 165 de prese active in regiune. Prin acest numar se poate afirma ca fiecare comuna in care se practica, in prezent, oleicultura poate asigura presarea maslinelor, ca urmare a raspandirii instalatiilor la scara larga. Aceasta adevarata retea de prese garanteaza ca zdrobirea se efectueaza rapid, fara a compromite calitatea maslinelor.