Macul „Waldviertler Graumohn” DOP, Austria, este un ingredient traditional utilizat frecvent in bucataria regionala.
Macul Waldviertler Graumohn cuprinde soiurile de mac opiaceu si de mac pentru ulei (Papaver somniferum L.). Este cunoscut sub numele de mac cu capsula deschisa (Schuttmohn), ce permite recoltarea semintelor fara a distruge capsulele. Samanta este gri, reniforma, si prezinta o coaja fina. Continutul de ulei este cuprins intre 43,4 % si 48,4 %. Are un gust pronuntat si suav de mac, cu o savoare de nuca.
Cultivarea traditionala a produsului „Graumohn” are loc incepand din secolul al XIII-lea. Spre deosebire de frunzele altor soiuri de mac, frunzele soiului „Waldviertler Graumohn” sunt mai moi si au margini dintate si lobate. Cultura profita bine de roua si oscilatiile de temperatura intre zi si noapte iar climatul secetos din perioada de recoltare are o importanta decisiva pentru calitatea macului si a capsulelor. Cultivarea macului se face in exploatatii agricole mici. Campurile inflorite cu maci rosii si albi atrag, in fiecare an, multi turisti in regiunea Waldviertel.