DOP „Mongeta del Ganxet” se refera la boabele de fasole din specia Phaseolus vulgaris L., varietatea autohtona „ganxet”, uscate, sau fierte si in conserva.
Din punct de vedere morfologic, aceasta fasole uscata prezinta urmatoarele caracteristici: boabe albe, usor lucioase, aplatizate, cu o pronuntata forma de rinichi („ganxet” inseamna in limba catalana „carlig mic”), cu un grad de curbura intre 2 si 3 pe o scara de la 0 la 3 pentru intreaga specie Phaseolus vulgaris L. Greutatea medie este de 40-50 g la 100 de seminte. Din punct de vedere chimic, fasolea uscata prezinta urmatoarele caracteristici: (a)umiditate: sub 15 %; (b)proteine: 27 % sau mai mult, proportie ridicata de proteine; (c)amidon: 25 % sau mai putin, concentratie scazuta de amiloza; (d)fibre: 21 % sau mai mult. Din punct de vedere organoleptic, dupa fierbere atat in gospodarie, cat si in fabricile de prelucrare, aceasta fasole: (a)are o pielita usor rugoasa si foarte putin perceptibila (gradul 0-2 pe o scara de la 0 la 10); (b)este foarte cremoasa, aceasta proprietate fiind persistenta; (c)are un gust suav (gradul 3 pe o scară de la 0 la 10). Aria geografica de productie si prelucrare a fasolei cu DOP cuprinde toate localitatile din districtele Vallès Occidental si Vallès Oriental, impreuna cu localitatile Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera, San Cebriá de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Dosrius, Argentona și Orrius din districtul El Maresme si cu localitatile Blanes, Fogars de Tordera, Massanet de la Selva si Hostalric din districtul La Selva.
Fasolea este cultivata in principal in soluri a caror textura variaza intre usor argiloasa, usor maloasa, usor nisipoasa si maloasa, cu pH usor alcalin si continut ridicat de Ca++ schimbabil. Clima este mediteraneeana temperata uscata, cu precipitatii medii anuale de 500-700 l/m2 distribuite neregulat, si anume concentrate mai ales primavara si toamna; cele mai putine precipitatii se inregistreaza in lunile de vara si in cele de iarna. In trecut, fasolea „del Ganxet” se cultiva in alternanta cu cereale de iarna. Deoarece trebuiau recoltate mai intai cerealele, fasolea era semanata in iulie, astfel incat perioada de inflorire avea loc la sfarsitul lunii august, iar maturarea la sfarsitul lunii septembrie si in octombrie. S-a dovedit ca in aceasta perioada cu caldura putina maturarea este mai lenta, favorizand formarea pielitei putin perceptibile si a texturii mai cremoase. Producatorii au observat aceste efecte si, in prezent, chiar daca nu se cultiva in rotatie cu cerealele, fasolea este semanata la mijlocul lunii iulie. Fasolea din care a evoluat „Mongeta del Ganxet” a fost adusa in Catalonia din America Centrala in secolul al XIX-lea. De-a lungul deceniilor de cultivare, ca urmare a eforturilor depuse de fermieri si a cunostintelor lor, au fost selectionate plante de cea mai buna calitate, adaptate intervalului de cultura iulie-noiembrie. De asemenea, in paralel cu procesul de selectie, au fost dezvoltate tehnici de gestionare a culturii care permit utilizarea de resurse minime si acordarea unei atentii maxime produsului.
Pregatirea solului, semanatul, alegerea densitatii si a orientarii plantelor astfel incat sa permită o aerare maxima, controlul irigatiilor, recoltarea si tratamentul post-recoltare aplicat pana cand produsul ajunge la consumator se efectueaza dupa metodele traditionale, pastrate de fermierii din zona. In prezent, „Mongeta del Ganxet” este ingredientul principal al multor specialiti ale bucatariei traditionale locale, precum „mongetes amb butifarra”, „empedrat de bacallà”, „truita de mongetes”, „mongetes amb cloïsses” etc., si se regaseste in meniul restaurantelor traditionale, dar si in meniul celor mai prestigioase restaurante din zona si din restul Cataloniei.