Strachitunt

Branza „Strachitunt” DOP, Italia protejata la nivel europeana este produsa din lapte integral si crud.

Strachitunt este produsa prin tehnica straveche si supusa unei perioade de maturare medii sau lungi, de minimum 75 de zile. Strachitunt prezinta o coaja rugoasa si subtire, cu consistenta medie, uneori acoperita cu mucegai, de culoare galbui, care tinde spre gri pe masura ce se prelungeste perioada de maturare. Branza este de forma cilindrica si are fete plane, cu diametrul unei roti intre 25 si 28 cm, iar marginea exterioara, usor convexa, cu o inaltime de 15-18 cm. Greutatea unei roti de branza variaza intre 4 si 6 kg. In sectiune, „Strachitunt” prezinta o pastă compacta, cu aspect de marmura, fondanta sub coaja, cu striatii cremoase si vinisoare verzi-albastrui datorate mucegaiului. Proportia de mucegai din pasta variaza in functie de cantitatea de spori prezenta in mod natural in lapte si de capacitatea de dezvoltare a acestora. Gustul este aromat si intens si variază intre dulce si picant, putand deveni din ce in ce mai pronuntat pe masura ce se prelungeste maturarea. Continutul de grasime este de minimum 48 % in substanta uscata. Este utilizat lapte crud, din doua mulgeri diferite, obtinut, in proportie de cel putin 90 %, de la vaci din rasa Bruna. In procesul de prelucrare se utilizeaza cheag de vitel si sare, achizitionate din comert. Laptele utilizat pentru productia de „Strachitunt” provine din ferme in care ratia de hrana a vitelor este constituita, in proportie de minimum 65 % din substanta uscata totala, din iarba si/sau fan de pe pajisti mixte.

Aria de productie cuprinde comunele Taleggio, Vedeseta, Gerosa si Blello, aflate in provincia Bergamo, la o altitudine minima de 700 m deasupra nivelului marii, teritoriile acestor comune formand, in parte sau in întregime, valea numita ValtaleggioSpatiile pentru maturare ale unitatilor de productie din aria de origine se afla, in cea mai mare parte, in pamant, sistemele de racire fiind „statice”, adica bazate in principal pe temperaturile ambientale scăzute. Aceasta posibilitate este garantata de relieful vaii, zonele aflate in partea dreaptă a torentului Enna avand o expunere la soare foarte limitata, chiar si pe timpul verii. Aceasta situatie contribuie la fenomenul mai mult sau mai putin accentuat al prezentei mucegaiului in pasta care caracterizeaza acest produs. Dezvoltarea mucegaiului se datoreaza prezentei naturale a sporilor de mucegai in lapte si in spatiile de maturare. Mucegaiul se poate dezvolta in branza gratie tehnologiei de productie deosebite si tehnicii gauririi rotilor in cursul perioadei de maturare. In luna octombrie, va avea loc Festivalul Strachitunt, petrecere cu de toate; incepand cu platorile de aperitive din branza, cu castane prajite, vin fiert, carnati, mamaliga taragna, etc., toate produse locale, obtinute in valea Valtaleggio si terminand cu muzica si dans.