Sfantul Mucenic Pangratie, patronul orasul Taormina

Taormina este un orasel turistic de pe coasta de est a Siciliei, Italia, situat intre Messina si Catania.

Sfantul Mucenic Pangratie, este patronul orasului Taormina. El s-a nascut in Antiohia si va ajunge impreuna cu parintii sai in Ierusalim, pentru a asculta cuvintele si a vedea minunile lui Hristos. Primeste Sfantul Botez dupa Inaltarea Domnului. Mai tarziu, dupa ce vietuieste un timp intr-o pestera, Sfantul Apostol Petru l-a hirotonit pe Sfantul Mucenic Pangratie, episcop al Tavromeniei (Taormina). Aici, Sfantul Pangratie a daramat idolii, a alungat demonii si a convertit pe multi pagani la crestinism.

Acvilin, un comandant pagan, auzind ca intreaga cetate a Tavromeniei a devenit crestina, a pornit spre ea cu armata, cu gandul de a o distruge. Sfantul Pangratie a iesit din cetate impreuna cu clerul, purtand in maini Sfanta Cruce. Cand armata pagana s-a apropiat de cetate, a cazut asupra lor intuneric, incat soldatii, cuprinsi de spaima, s-au omorat intre ei. Asa a fost salvata cetatea prin rugaciunea lui Pangratie.

Mult mai tarziu Sfantul Pangratie a fost ucis de Montan, noul conducator al Siciliei, devenind patronul orasului Taormina, cel mai frumos oras din Sicilia. Este pomenit in Calendarul Crestin Ortodox pe 9 iulie. Taormina fost o atractie turistica renumita inca din secolul al XIX -lea. Ea are plaje largi la Marea Ionica, cu o apa deosebit de calda si cu un continut ridicat de sare. Orasul are o vedere splendida spre vulcanul Etna.

 

 


Cautare