Icoane si moaste la Schitul Prodromu

Cel mai de pret odor al Schitului Prodromu este Sfanta Icoana a Maicii Domnului Prodromita, a carei praznuire se face pe 12 iulie.

In anul 1337, cuviosul Marcu, iesind din chilie si stand la rugaciune, a avut o vedenie in partea dinspre rasarit, respectiv o doamna sezand pe un tron inconjurata de ingeri si sfinti, si intreband pe Sfantul Grigorie, staretul sau, ce va fi insemnand oare aceasta, i s-a talcuit ca Maica Domnului voieste ca in timpurile mai de pe urmă sa se ridice in acele parti un locas dumnezeiesc. Pe locul acesta se afla astazi schitul romanesc Prodromu.

Ctitoria schitului a fost recunoscuta prin hrisoavele domnesti semnate de Grigorie Alexandru Ghica al Moldovei, in data de 7 iulie 1853 si de Carol I al a în data de 19 iulie 1871. La Schitul Prodromu se afla mai multe icoane facatoare de minuni, respectiv: Sfanta Icoana a Maicii Domnului Prodromita; Icoana Maicii Domnului „Aparatoarea de foc”; Icoana Maicii Domnului „Inainte Vestitoarea”; Icoana Maicii Domnului „Ctitorita”; Icoana Sfintei Treimi Si Icoana Sfantului Ioan Botezătorul.

Dintre sfintele moaste care se afla in biserica schitului amintim pe cele de la: Sfintii Ierarhi Ioan Gura de Aur, Grigorie Teologul si Modest, Patriarhul Ierusalimului, Sfantul Apostol Matei, Sfanta Mare Mucenita Varvara, Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia, Sfantul Mucenic Trifon, Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian si Cuviosul Antipa de la Calapodesti. In prezent, in acest sfant locas se nevoiesc 25 de calugari romani, iar egumenul schitului este preacuviosul Ieromonah Atanasie (Floroiu).

 

 


Cautare