Seara de Halloween, din 31 octombrie, este sarbatorita in toata Europa, in America de Nord si chiar in tarile ce au importat recent aceasta traditie.
Inca din vremea cand druizii celti efectuau ritualurile magice in regiunile din Marii Britanii, Irlandei si Frantei, se credea in existenta unei alte lumi, un locas al spiritelor celor ce parasesc pamantul. Traditia are la baza sarbatoarea anului nou, cand se credea ca timpul si spatiul de dincolo isi deschid portile iar spiritele se intorc pe pamant. La aceasta data, focurile erau stinse in casa, ca oamenii sa para reci ca mortii si sa nu fie vizitati de spirite. Ulterior, crestinismul catolic a ales pentru aceasta data sarbatorirea Zilei tuturor sfintilor, pastrand insa substratul pagan al sarbatorii. Initial, sarbatoarea era una mai modesta in America. Primul Halloween a fost celebrat in coloniile engleze de cateva comunitati. Abia in secolul XIX oamenii au inceput sa se costumeze si sa recurga la tot felul de glume inspaimantatoare.
Dovleacul luminat, numita ''Lanterna lui Jack'' provine din traditiile irlandeze. Se spune ca Jack era un barbat caruia ii placea sa bea si sa glumeasca si ca l-a pacalit pe Satana sa se urce intr-un copac. Dupa moarte sa, nu a mers nici in Rai si nici in Iad, dar Cel Rau i-a oferit un taciune aprins care sa ii lumineze calea, si care a luat numele de "Lanterna lui Jack". In zilele noastre, acest taciune aprins este dovleacul luminat. De Halloween, copiii colinda pe la casele oamenilor cu "trick or treat?". Gazdele au de ales intre a oferi dulciuri sau a li se face o farsa de catre micii colindatori. Fiecare copil trebuie sa aiba o lanterna. La petrecere de Halloween nu lipseste dovleacul cioplit in asa fel incat sa para cat mai inspaimantator. Nu lipsesc nici preparatele din dovleac. Costumele de Halloween trebuie sa fie cat mai originale si sa se potriveasca cu personalitatea fiecaruia.