Sezonul sărbătorilor vine peste noi si este un moment pentru a sărbători cu un lichior de oua alaturi de familie si prietenii.
Decembrie este Luna Națională a Eggnog-ului, in Statele Unite si cunoscut sub numele de punch cu lapte. Este un deliciu cremos și spumos de sărbători care poate fi făcut în casă cu toate ingredientele din comert. În general, se face cu lapte, zahăr, smântână și albușuri bătute. Se pot adăuga băuturi spirtoase dacă se dorește, dar nu sunt necesare. Istoricii presupun ca in Anglia, in Evul Mediu era consumată o bere caldă și lăptoasă numită „posset”. Posset era adesea consumat cu ouă și smochine. Ouăle, smochinele, lactatele și sherry erau produse de care doar cei bogați își puteau permite să se bucure la acea vreme. Se credea că eggnog-ul a ajuns în SUA înainte de războiul de independenta. În timp ce cea mai mare parte a eggnog-ului consumat în Marea Britanie era cu sherry, eggnog-ul în SUA, era în general consumat cu rom sau bourbon. Deoarece coloniile agricole erau pline de găini și vaci, eggnogul a devenit o băutură de care se putea bucura majoritatea oamenilor din coloniile americane. De fapt, istoricul alimentar, Emelyn Rude arata că eggnog-ul a devenit o distracție populară de sărbători si in special de Craciun. In anul 2024 se sarbatoreste (in Canada si SUA) si Ziua Națională a Eggnog-ului (pe 24 decembrie).
RETETA
Ingrediente: 4 gălbenușuri de ou; 1/3 cană miere sau sirop de arțar; 2 cani de lapte de migdale neindulcit; 1 cană de cremă de nucă de cocos; 1 lingurita de nucsoara proaspat rasa; 1/2 lingurita de scortisoara macinata.
Se bat gălbenușurile până devin pufoase și de un galben deschis. Adăugați miere și continuați să bateți până se amestecă bine. Apoi se amestecă laptele de migdale, crema de cocos, nucșoara și scorțișoara. Se bate albusurile spuma pana se formeaza varfuri moi si se amesteca cu amestecul de lapte. Se raceste si apoi se serveste.