Apa de trandafir "Agros Rosewater"

Agros Rosewater” IGP, Cipru, este un distilat apos obținut prin distilarea în apă potabilă a florilor întregi de trandafir aromatic din specia Rosa damascena.

Se produce exclusiv din prima distilare, care nu este diluată cu apă, fără adaos de arome sau conservanți. Produsul se caracterizează printr-o aromă deosebit de intensă și de proaspătă, care seamănă cu aroma de trandafiri proaspeți. Aria de cultivare este situată în interiorul unui circ glaciar sau depresiune naturală, înconjurată de munți. Aceasta are caracteristici climatice specifice de ierni blânde, veri răcoroase, cu vânturi slabe și umiditate relativ ridicată. Aceste condiții sunt deosebit de propice cultivării trandafirilor din specia Rosa damascena. Proprietățile speciale ale produsului se datorează si know-how-ul producătorilor, de la recoltare și pe tot parcursul procesului de distilare.

Pentru a menține aromele intense ale produsului „Agros Rosewater”, producătorii recoltează trandafirii doar în primele ore ale zilei, când aceștia își păstrează aromele în sevă. Apoi se asigură că trandafirii sunt transportați direct la unitățile de prelucrare, înainte de ora 10.00. Perioada de timp dintre recoltare și distilare trebuie să fie cât mai scurtă pentru a se evita disiparea aromelor din cauza factorilor de stres sau a pierderii umidității. Tipul necesar transportului este redus la minimum datorită distanțelor foarte scurte dintre exploatații și unitățile de prelucrare (distilerii), deoarece aria geografică delimitată este de doar 10 km pătrați. În plus, un aspect important al procesului de producție este ca distilarea să aibă loc imediat sau cel târziu într-un interval de 24 de ore de la recoltare. Acest aspect contribuie la conservarea caracteristicilor aromatice dorite ale trandafirilor. De-a lungul timpului, pentru conservarea aromelor, producătorii au optat să prelucreze și să comercializeze „Agros Rosewater” exclusiv ca produs obținut la prima distilare.

Înainte de îmbuteliere, produsul este depozitat într-un mediu răcoros, fără fluctuații de temperatură excesive, acoperit cu o peliculă de ulei de trandafir distilat, fără să mai fie diluat cu apă. Producția de „Agros Rosewater” a început în comuna Agros în același timp cu cultivarea trandafirilor din specia Rosa damascena, pe la începutul secolului al XX-lea. La momentul respectiv, un profesor din zonă care s-a remarcat prin activitatea sa de pionierat a avut ideea de a înmulți acest soi de trandafir parfumat. El a înființat „Asociația elevilor pentru înmulțirea tufelor de trandafiri” și a instalat prima distilerie pentru a fabrica produsul. De atunci, comuna Agros a păstrat tradiția. Întreprinderile din sectorul alimentar valorifică calitatea excepțională a acestui produs pentru a-și promova propriile produse, cum ar fi înghețata și siropul de trandafir preparate cu „Agros Rosewater”.

În plus, produsul ocupă un loc special în cadrul Festivalului anual al trandafirilor, care se organizează din 2006 în comuna Agros și care reprezintă o atracție importantă pentru vizitatori. Pentru locuitorii din Agros, recoltarea trandafirilor este o activitate de familie care respectă practicile menționate anterior. Și în prezent, producătorii urmează aceste practici cu strictețe pentru a conserva și a transfera aroma în produsul „Agros Rosewater”. Un desert aparte numit mahalepi, este facut din apă, zahăr, amidon de porumb și apă de trandafiri. Când este întărit, se adaugă deasupra un strat gros de „Agros Rosewater”.