Ardeiul Pemento do Couto

Uniunea Europeana a publicat  soiul de ardei “Pemento do Couto, Galicia (Spania), ca produs IGP.

Pemento do Couto, IGP, este fructul unui soi de ardei din specia Capsicum L, cultivat pe plan local si cunoscut sub acest nume. Insamantare se face in perioada octombrie - ianuarie cu seminte dezinfectate extrase din fructe ajunse la maturitate si uscate. Transplantul in camp este realizat in tavi de germinare Hollow cand plantele depasesc inaltimea de 5 centimetri. Plantarea in aer liber incepe la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, la o densitate de 3-5 plante la metru patrat. Recoltarea are loc in perioada iunie-iulie. Cultura protejata se infinteaza in perioada februarie - martie, la o densitate de 2 - 4 plante la metru patrat, si se recolteaza in aprilie. Protejarea se face cu ajutorul tunelurilor de plastic simple. Recoltarea se face manual inainte de maturizarea completa, iar ardeii sunt vanduti in stare proaspata.

Ardeiul Pemento do Couto are o culoare verde inchisa. Greutatea variaza intre 4 - 6 grame, este de aproximativ 2 cm latime, si de 4-8 cm lungime. Ardeiul este subtire, suculent, dulce, usor picant din cauza absentei capsicinei. Aroma este de intensitate moderata, si are un numar mic de seminte.  Zona de productie a ardeiului Pemento do Couto include cateva orase din provincia Ferrol, situate in Comunitatea Autonoma Galicia. Faima sa, a dat nastere in 1999 la sarbatorea Festa Pemento do Couto care are loc in fiecare an, la sfarsitul lunii iulie, la manastirea Santa Maria do Couto. Acesti ardeii sunt consumati la gratar, la cuptor sau prajite, cand sunt calzi. In mod normal, se servesc impreuna cu alte produse alimentare, cum ar fi carne, peste, crustacee sau ca aperitiv. Produsul este comercializat in perioada 15 aprilie la 31 octombrie.