„Salchichon de Vic” este un carnat traditional din Catalonia obtinut din carne de porc macra, grasime, zahar, sare si piper, acestea fiind singurele condimente. Carnea este tocata, macerata, invelita in membrana si apoi maturata.
Invelit in membrana naturala, carnatul se caracterizeaza printr-un aspect extern rugos, membrana lipindu-se de amestecul de carne, o forma cilindrica mai mult sau mai putin regulata si o culoare exterioara albicioasa, datorata florei fungice, care, in timp, devine maroniu-violeta. In interior, sunt vizibile cuburile de grasime si boabele de piper. Mirosul si gustul caracteristic si placut, este datorat condimentelor si procesului de maturare. Unicitatea produsului „Salchichón de Vic” se bazeaza pe reputatia si renumele pe care acest produs le-a dobandit atat in Catalonia, cat si in restul Spaniei de-a lungul secolelor.
Aria geografica a IGP, „Plana de Vic”, este o campie caracterizata de conditii agricole extraordinare si de un numar mare de ferme si mici asezari rurale. Aria se situeaza la o altitudine cuprinsa intre 400 si 600 de metri si este inconjurata de lanturile muntoase Guilleries, Montseny, Collsacabra si Llucanes, care ii ofera un anumit grad de izolare. „Plana de Vic” ofera conditii de mediu foarte specifice, care sunt greu de reprodus. Aceste conditii determina dezvoltarea unei flore microbiene tipice datorita careia au loc procesele de fermentatie si enzimatice care dau mirosul si gustul caracteristice ale carnatului „Salchichon de Vic”. Este cunoscut chiar faptul ca printre amatorii de carnati „Salchichon de Vic” se numara insusi regele Alfonso XIII. In ciuda traditiei cuvantului „salchichon”, care se refera la un carnat gros, uscat, trebuie sa subliniem ca, in limba catalana, acestui carnat i se spune „llonganissa”. Din acest motiv, denumirile „Salchichon de Vic” si „Llonganissa de Vic” sunt utilizate in mod interschimbabil.