Produsul „Brioche vendéenne” este o briosa impletita si rumenita deasupra, cu forma regulata, rotunda, ovala sau de baton.
Forma de prezentare este intotdeauna proaspata, intreaga sau feliata, asezata pe hartie alimentara si ambalata. De culoare omogena, miezul prezinta o structura poroasa, cu o textura aerata, atoasa, dar care se topeste in gura. Parfumul sau este complex, echilibrat intre o aroma de unt, o aroma care provine de la utilizarea de rachiu sau de rom si, uneori, alte arome de vanilie si de floare de portocal. Gustul sau este bogat, dulce si parfumat. Produsul „Brioche vendéenne” poate fi recunoscut dupa forma sa impletita, obtinuta ca urmare a unei modelari manuale specifice denumita „modul 3 snururi”.
Intr-o regiune atasata de religie, sarbatorile pascale erau ocazia de a consuma produse de patiserie bogate in zahar, oua si unt. Sambata Sfanta este consacrata in intregime prepararii acestor prajituri in forma de briose, deseori enorme. In secolul al XIX-lea, indeletnicirea de a fabrica produse de patiserie, este transferata artizanilor brutari. In aceasta perioada, apare in Vendée „briosa impletita'', asociata marilor evenimente, cum sunt comuniunea si casatoriile. Traditia cerea ca nasii miresei sa ofere o briosa enorma, prezentata pe o tava tinuta pe brate, in jurul careia se obisnuia sa se danseze. Aceasta practica s-a mentinut pana in zilele noastre in departamentul Vendée.