Vin din Rioja, Spania

Vinul de Rioja este unul ferm si un pic auster ce benificiaza de o profunzime spectaculoasa, cu arome de pruna, lemn dulce, tutun si minerale.

Structura vinului este solida si are un aer proaspat. Este un vin matur si de viata lunga. Poate fi baut si in 2024. Pentru capacitatea sa de a echilibra trecutul si viitorul intr-o armonie delicioasa, vinul ''Imperial Cune Rioja Gran Reserva 2004'' a fost ales vinul anului 2013, in lume.

Cele mai vechi dovezi scrise cu privire la existenta strugurilor in La Rioja dateaza din 873. Regele din Navarra si Aragon a dat prima recunoastere legala a vinului Rioja in 1102, iar in 1650, a fost redactat primul document pentru a proteja calitatea vinurilor de Rioja. In 1790, la reuniunea inaugurala a Societatii Economice Regale a Viticultorilor din din Rioja Viticultorii au fost discutate mai multe initiative cu privire la modul de a construi, repara si intretține drumurile pentru transportul de vin.

Vinurile Rioja sunt in mod normal, un amestec de diferite soiuri de struguri, si pot fi de culoare rosie, alb sau roze. La Rioja se cultiva 57.000 de hectare cu vita de vie, obtinandu-se 250 de milioane de litri de vin anual, din care 85% de culoare rosie. Dintre soiuri cultivate cel mai utilizat in amestecul de strugur (peste 60%) este varietate Tempranillo. Vinul este pastrat in butoaie de stejar si maturat timp de 4-8 ani, dar inainte vinurile se maturau in 15-20 de ani. In Rioja este o traditie anuala de udat a participantilor cu vin in cadrul unui festival national numit ''Batalla de Vino'' (Razboiul vinului) ce are loc in localitatea Haro in data de 29 iunie pentru a sarbatorii ziua de San Pedro. Anul trecut au fost peste 10 mii de participanti din 50 de tari si au avut drept munitie 130 mii de litri de vin. Nimeni nu pleaca cu tricourile albe de la razboi.