“Pulpo Seco de Adra” este un produs obținut din caracatiță (Octopus vulgaris), care provine în mod tradițional din locul de pescuit Adra din Almería, în sud-estul Spaniei.
Caracatița trece printr-un proces de preparare special. Datorită fundului stâncos al mării și influenței curenților marini, astfel cum se întâmplă și în alte locuri de pescuit din Marea Mediterană, locul de pescuit Adra produce caracatițe cu caracteristici adecvate pentru acest tip de preparare. Industria de sărare și uscare care există în orașul Adra de peste 200 de ani a făcut posibil ca acest produs să se dezvolte într-un mod tradițional și să devină o specialitate a orașului Adra. Prepararea tradițională conferă produsului caracteristicile sale speciale și calitatea renumita.
Produsul constă în tentaculele uscate ale caracatiței, cu o greutate minimă de 100g. Caracatița uscată se caracterizează prin calitateasa senzorială și are următoarele caracteristici: culoare roșiatică-roz de intensitate medie-scăzută; aromă intensă de fructe de mare, amintind de arici-de-mare/alge/crustacee, plăcută și proaspătă, cu gust intens și persistent; textură fină, foarte elastică, foarte consistentă și aromată, un interior suculent, gumos și masticabil.Caracatițele se cumpără sacrificate recent, sănătoase, fiecare având o greutate minimă de 1,5 kg și o greutate maximă de 3,5 kg. În fine, în rezumat, putem spune că principalele elemente ale preparării sunt sărarea și uscarea tradiționale. Acestea au rămas neschimbate din anii 1950, transmise din tată în fiu prin tradiție orală