Fileul ''Elena" este un produs STG (specialitate traditionala garantata) din muschiulet de porc, din nordul Bulgariei, la poalele Muntilor Balcanici Impaduriti Elena.
Numele este cunoscut in intreaga tara si a intrat in uz comun. 'Fileul ''Elena" este un produs din carne cruda uscata, care se prepara de secole. Fiind o traditie de se prepara acest gen de produs din carne de vita, de vitel, de oaie si de capra s-a oferit o baza solida pentru aplicarea unei tehnici similare si in cazul carnii de porc. In perioada in care Bulgaria a fost parte a Imperiului Otoman, pentru motive religioase a fost aproape imposibil de se plasa produsele din carne de porc pe piata. Doar in 1855, Stoyan Arnaudov din Gabrovo a produs specialiati din carne de porc cruda si uscata in atelierul sau.
Metodele traditionale utilizate in procesul de productie a fileului bulgaresc ''Elena" sunt mentionate in evidentele lui Hristo Savatov, specialist la fabrica de carne Rodopa din Veliko Tarnovo. Aceste metode traditionale includ metodele de sarare, presare, uscare si aplicarea amestecului de condimente. In timpul sararii, care nu dureaza mai mult de 10 zile, procesul de maturare incepe. O alta caracteristica traditionala a produsului este distributia umiditatii, care este asigurata prin presare. Acest lucru duce la uscarea uniforma a carnii. Lemnul cu care este presat fileul ofera stabilitate sub presiune si absoarbe in parte umezeala eliberata din produs.
Trasaturile caracteristice ale produsului sunt amestecurile de condimente. In mod traditional, cimbru uscat este maruntita. El se aplica cu amestecul de condimente pe muschi prin rulare si astfel se pastreaza culoarea verde proaspat al acestuia. Fileul ''Elena" este un produs care a castigat mai multe premii la targuri si expozitii in Bulgaria si in strainatate, primind certificate si medalii de aur la: Expozitia Internationala, Bruxelles, 1986; Expozitia Internationala de carne si produse din carne din Sofia; Expozitia Internationala IFFA Germania. Fileul ''Elena" a primit, de asemenea, un certificat de excelenta in competitia pentru produsele traditionale bulgaresti organizat de Ambasada Regatului Belgiei la Sofia, in anul 2007.