Armagh Bramley Apple, din Irlanda de Nord, este un mar verde folosit in multe retete culinare pentru gatit in stare proaspata.
Marul are o nuanta roscata, iar pulpa este alba, cu o tenta verde. Merele sunt mari, cu un diametru variind intre 60 și 120 mm. Fructele sunt rotunjite, cu o forma mai putin uniforma decat alte mere Bramley, turtite lateral, cu creste pe apex si o cavitate caliciala mare, partial deschisa. Fructele au o culoare verde uniforma, cu o nuanta roscata, sepalele sunt maron si catifelate, iar pedunculul este scurt si gros. Pulpa fructului este alba, umeda si cu o tenta verde, iar textura este ferma. Merele Armagh Bramley se cultiva pe solurile cu fertilitate ridicata din regiune, de tip lut namolos sau lut argilos. In toate livezile, terenul este delimitat de un gard viu de dimensiuni considerabile, format dintr-un amestec de specii lemnoase, care joaca rolul de perdea de protectie in fata vanturilor reci de nord si nord-est, caracteristice pentru anumite perioade ale primaverii. Indiferent de varsta sau dimensiunea copacului, toate lucrarile de vara si de iarna se efectueaza manual. Ingrijirea copacilor pentru obtinerea unui randament si a unei calitati constante necesita abilitati dobandite dupa multi ani de experienta in materie de formare a crengilor si a coroanei superioare prin lucrari de intretinere.
Cultivatorii din Armagh se mandresc cu respectarea bunelor practici agricole la producerea merelor Armagh Bramley. Se utilizeaza in mod curent polenizarea prin intermediul albinelor in cursul perioadei de inflorire, iar toate operatiunile de stropire sunt intreprinse cu grija cuvenita, pentru a nu fi afectate albinele si alte insecte benefice, ca si mediul inconjurator in general. In livezile cu mere Armagh Bramley se utilizeaza pe scara larga aplicarea foliara a fertilizantilor; in programul regulat de aplicare prin pulverizare intra atat nutrientii „simpli” (cu un singur element), cat si amestecurile de ingrasaminte derivate din alge. Merele sunt culese manual intre prima parte din septembrie si ultima parte din octombrie. Momentul culegerii depinde de anotimp, de piata, de maturitatea fructului, de varsta copacului si de tipul portaltoiului. Cultivatorii se inteleg adeseori in privinta datei de incepere a culesului, in functie de dimensiunea merelor si de rata de crestere a acestora la sfarsitul verii/inceputul toamnei. Majoritatea merelor se culeg dupa ce au atins un diametru mediu de minimum 75 mm, dar inainte de a fi depasit prin maturizare stadiul in care peste 20 % din continutul de carbohidrati s-a transformat din amidon in zahar.
La fel, culegerea si sortarea fructelor se desfasoara in intregime manual. Culegatorii sunt instruiti sa manipuleze fructele astfel incat sa nu lase semne pe coaja si sa se evite deteriorarea pulpei, ceea ce pentru acest soi este deosebit de important, avand in vedere ca o proportie semnificativa din recolta se depoziteaza in atmosfera controlata, pentru a fi livrata pe piata de-a lungul anului. Clima mai rece decat in alte zone unde se cultiva mere Bramley face ca merele Armagh Bramley sa creasca mai putin uniform si ca presiunea din partea danaorilor sa fie mai mica, astfel incat aplicarea insecticidelor este necesara doar o data pe anotimp. Acest nivel redus al aplicarii de insecticide se traduce intr-un continut scazut de reziduuri. Temperaturile mai scazute fac de asemenea ca perioada de vegetatie sa fie mai lunga. Marul Bramley a aparut pentru prima data in Armagh in 1884, cand 60 de plantule de Bramley au fost aduse in Irlanda de Nord. Pana in 1921 se plantasera deja peste 2 800 de hectare, iar Bramley devenise principalul soi cultivat in Armagh. Prelucrarea marului a inceput in 1903, iar cei mai importanti procesatori din Irlanda de Nord isi au in continuare sediul in comitatul Armagh, aproape de principala sursa de aprovizionare – livezile din comitat.
Restaurantele locale promoveaza activ felurile de mancare preparate din merele Armagh din partea locului, cum ar fi placinta cu mere Armagh Bramley, sorbetul de mere Armagh Bramley (Armagh Bramley Apple Sorbet) si prajitura crocanta cu mere Armagh Bramley (Armagh Bramley Apple Crumble). Se organizează concursuri de retete Armagh Bramley, cu sectiuni pentru aperitive, de exemplu supa de mere Bramley (Bramley Apple Soup) sau rahat Ulster (Ulster Delight), feluri principale, de exemplu carne de porc umpluta cu mere Bramley (Pork with Bramley Apple Stuffing), si deserturi, prajitura cu mere Armagh Bramley (Armagh Bramley Apple Cake), budinca Bramley cu caramel (Bramley Toffee Pudding), sufleu Armagh de pe coasta de est (Armagh East Coast Soufflé).