Specialitate tradiționala garantata „Spišské párky”

Spišské párky” (STG, Cehia si Slovacia), sunt crenvurști în intestine de oaie cu diametrul de maximum 24 mm, segmentați prin răsucire.

Crenvurștii cântăresc între 40 g și 65 g fiecare și sunt de culoare roz înspre roșu, deoarece conțin boia si se caracterizează prin gustul ușor iute. Denumirea „Spišské párky” este specifică în sine deoarece este cunoscută și utilizată atât pe teritoriul Republicii Cehe, cât și pe teritoriul Republicii Slovace, se bucură de notorietate și de o tradiție îndelungată. Caracterul specific al produsului „Spišské párky” este rezultatul utilizării materiilor prime conform unei rețete foarte vechi, și anume: carne de vită și carne de porc malaxată cu șoriciul pentru a forma un amestec omogen și fin, cu o consistență mult mai fină decât cea a amestecurilor folosite pentru alte tipuri de crenvurști. O altă caracteristică a rețetei este utilizarea unui amestec de boia dulce și iute. Faptul că „Spišské párky” sunt prezentați în intestine de oaie constituie o particularitate care îi deosebește de la bun început de alți crenvurști. Atunci când sunt respectate cu strictețe proporțiile necesare de materii prime, „Spišské párky” produc un sunet caracteristic atunci când sunt rupți în bucăți sau când se mușcă din ei, ceea ce îi deosebește de toate celelalte tipuri de crenvurști.

În Slovacia, producția de „Spišské párky” datează de mai bine de o sută de ani. Această tradiție a intrat în istorie atunci când măcelarul Štefan Varsányi din Spišské Podhradie, profitând de faptul că nobilimea maghiară venea frecvent la marile târguri care aveau loc la baza castelului Spiš, a luat hotărârea să vândă cu această ocazie „Spišské párky”. Rețeta lui, care se baza pe un amestec subtil de mirodenii, de boia dulce și iute, a avut fără îndoială succes, deoarece Štefan Varsányi a început să-și vândă crenvurștii în Ungaria și în Polonia. Exportul crenvurștilor „Spišské párky” a fost facilitat, printre altele, de construirea căii ferate Košice-Bohumín, precum și a ramificației care ducea la Spišské Vláchy și la Spišské Podhradie. Crenvurștii erau ambalați în zori în cutii speciale și erau expediați la Spišské Podhradie cu primul tren, astfel încât, la Budapesta, consumatorii pofticioși îi puteau avea în farfurie după-amiaza.

În anii '40 ai secolului trecut, la Spišské Podhradie aveau loc, în fiecare joi, renumite târguri de porci și se obișnuia ca, după încheierea vânzărilor și cumpărărilor, neguțătorii și clienții să meargă la vreuna dintre cârciumi (care aparțineau măcelarilor) și să comande „viršle”, cum erau numiți în acea vreme „Spišské párky”. Aceștia se vindeau de asemenea în toate gările. „Spišské párky” sunt renumiți nu numai în regiunea Spiš, în Slovacia și în Republica Cehă, ci și în străinătate De asemenea, se consumau de obicei „Spišské párky” cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii. Aceștia au începând să apară la diferite târguri, cum este târgul de artă populară de la Spišská Nová Ves unde, alături de „Spišské párky”, era prezentată vesela ingenioasă, aproape uitată, în care se serveau aceștia. Este vorba de un recipient din ceramică, dotat cu fund dublu în care se punea apă fierbinte astfel încât crenvurștii să stea calzi mai mult timp .