„Kaffeost” DOP, Suedia, este o brânză proaspătă, cu o coajă uscată, produsă din lapte integral de ren, capră sau vacă servita cu cafea.
Coaja destul de uscată, formată prin uscare, afumare sau coacere, este necesară pentru ca brânza „Kaffeost” să fie ușor de manipulat, să se păstreze mult timp și să poată fi ruptă în bucăți. Brânza „Kaffeost” are un conținut de grăsime cuprins între 25 și 50 %, laptele de capră conferind cel mai scăzut conținut de grăsime, laptele de vacă un conținut mediu, iar laptele de ren cel mai mare conținut de grăsime. Brânza „Kaffeost” are adesea o textură gumoasă. Gustul este delicat și rotund, amintind în mod clar de lapte fiert. Denumirea brânzei se referă la faptul că este destinată servirii sub formă tăiată în bucăți mici, bucăți care se adaugă în cafea și se savurează împreună cu cafeaua atunci când devin calde și dobândesc o consistență moale. Atunci când brânza este caldă, se evidențiază aciditatea sa fină și gustul său ușor sărat.
Când cafeaua a sosit în regiune, în urmă cu mai multe secole, cafeaua fiartă a devenit un fel de alternativă la supă, iar bucățile de brânză puteau fi puse fie în supă, fie în cafea. Din trecerea treptată de la o tradiție bazată pe supă la una bazată pe cafea rezultă, de asemenea, că tradiția cafelei din arie se bazează în principal pe cafeaua fiartă, ceea ce este valabil și în prezent, în timp ce restul Suediei a adoptat acum cultura mai continentală a cafelei obținute prin infuzare. De-a lungul timpului, practica de a introduce bucăți de brânză în cafea a devenit mai populară decât introducerea brânzei în supă și, prin urmare, s-a dezvoltat ceea ce cunoaștem în prezent ca „Kaffeost”. Pe măsură ce cafeaua topește și încălzește brânza „Kaffeost”, care, în sine, are un gust foarte neutru, acesta din urmă dezvoltă o textură moale și plăcută caracteristică și, în același timp, este infuzată cu un gust delicat de cafea.