Faina de castane “CHÂTAIGNE CORSE” este un produs DOP, realizat in Corsica (Franta)
Farine de châtaigne corse/Farina castagnina corsa are o culoare intre alb-crem si roscat si o consistenta fina si omogena care corespunde urmatoarei granulometrii: cel putin 70 % din masa fainii trebuie sa treaca printr-o sita cu ochiuri de 106 microni si toata faina trebuie sa treaca printr- o sita cu ochiuri de 450 microni. Produsul se remarca prin gustul sau dulce pronuntat si prin aromele olfactive si gustative complexe in care se pot regasi in special urmatoarele familii aromatice: castane uscate, fructe uscate, biscuiti, condimente sau produse lactate. Faina de castane coapte are o culoare mai inchisa cu nuante pronuntate si prezinta un gust si o aroma mai puternica de biscuiti. Nivelul de umiditate este mai mic sau egal cu 10 %. Castanele din care se produce faina provin din soiurile locale ale speciei Castanea sativa Mill. si din cultivare locale ale speciei Castanea sativa. Recoltarea castanelor are loc intre 1 octombrie si 31 decembrie, dupa caderea naturala a fructelor. Castanele provin din arbori cu varsta de minimum 10 ani. Arborii sunt plantati conform vechilor traditii, ceea ce permite dezvoltarea lor optima (o densitate maxima de 60 de pomi pe hectar cu o distanta minima de 12 metri intre arbori), sunt intretinuti periodic prin curatarea solului fara erbicidare, sunt tunsisi taiati periodic si tratati numai cu ingrasaminte organice sau prin varuire. Pentru a pastra caracterul traditional al plantatiilor de castani, este interzisa irigarea cu instalatii fixe. Recolta anuala maxima este de 150 kg de castane proaspete per arbore si de 6 tone la hectar, pentru a respecta productia naturala a unei plantatii cultivate conform traditiilor locale.
Uscarea in uscator traditional alimentat cu lemn de esente locale de castan, arin, Arbutus unedo, ericacee, frasin, fag sau stejar, completate eventual cu coji de castane sau in uscator mecanic cu aer pulsat. Durata de uscare este de minimum 18 zile in cazul uscatorului traditional si de minimum 6 zile in cazul uscatorului mecanic. Decorticarea care consta in separarea manuală ori mecanica a celor doua invelisuri ale fructului (pericarp si coaja). Trierea al carei obiectiv este eliminarea fructelor prost decorticate sau alterate de paraziti sau mucegaiuri. Loturile de castane de macinat contin maximum 5 % fructe alterate sau prost decorticate. Castanele depozitate inainte de prelucrare se pastreaza in locuri uscate si aerisite. Coacerea („biscuitage”) operatiune facultativa complementara fierberii, care consta in punerea fructelor triate intr-un cuptor preincalzit cu lemne si curatat de orice reziduuri de ardere. Aceasta operatiune se practica in mod traditional in anumite sate pentru a finaliza decorticarea si a facilita macinarea. Macinarea fara zdrobirea prealabila a fructelor, intr-o moara cu pietre de granit, silex sau sist.
Aria geografica cuprinde teritoriul a 270 de comune, dintre care 233 de comune integral si 37 de comune partial, din departamentul Corse du Sud (Corsica de sud). Din decembrie pana in iunie se pregateau tot felul de preparate din faina de castane, fapt atestat de diverse inscrisuri printre care mentionam o povestire de Robiquet (La Corse, 1835) in care se descrie o nunta din cantonul Alesani unde invitatilor li s-au oferit nu mai putin de douazeci si doua de feluri de mancare din faina de castane. De asemenea, din faina de castane amestecata uneori cu faina de grau, de orz sau de secara, se prepara un fel de paine crescuta, denumită „pisticcine” sau „frascaghiola”. Pana in primii ani ai secolului XX, faina de castane era consumata zilnic, sub forma de colarezi, clatite sau paine. Preparatele pe baza de faina de castane, odinioara „mancarea saracului”, dispretuita si considerata un inlocuitor de calitate inferioara, au devenit acum, printr-o stranie rasturnare a sortii, specialitati cautate, mancaruri festive, simbolizand traditia locului. In Corsica, castanele si faina de castane sunt „sarbatorite” de mai multe ori pe an, la targuri, si anume: Ziua Castanei, care are loc la Evisa in noiembrie. In aceasta zi s-a infiintat asociatia producatorilor de castane, cu ocazia celei de-a 10-a aniversari in 2003; „A Fiera di a Castagna”, targul castanei de la Bocognano din decembrie, dedicat castanelor si produselor derivate, a fost creat acum 20 de ani si joaca un rol important in reinnoirea filierei de productie a castanelor. Este cea mai importanta festivitate a insulei si atrage anual 30 000 de vizitatori.