Stafidele „PASAS DE MALAGA” sunt produse traditionale cu Denumire de Origine Protejata (DOP), obtinute in provincia Malaga (Andaluzia, Spania), care indeplinesc cerintele stabilite de consiliul de reglementare.
Stafidele „Pasas de Málaga” se obtin prin uscarea la soare a fructelor mature din specia Vitis vinifera L., soiul muscat de Alexandria, cunoscut si sub denumirea de Moscatel Gordo sau Moscatel de Málaga. Stafidele Malaga sunt perlele negre ale terenurilor agricole din sudul Spaniei si o sursa de tinerete (bogate in omega 6 si vitamina E). Este o gustare naturala, cu toate beneficiile si aroma de Muscat de Alexandria, strugurii fiind cultivati pe dealurile uscate cu vechi metode de prelucrare care mentin traditia stramosilor locali.
Din cele mai vechi timpuri, faima stafidelor "Muscat de Alexandria" sau "Moscatel de Málaga", a fost cunoscuta si laudata de calatori si scriitori precum Columella Betis, geograful Ahamad Al-Razi sau Hans Christian Andersen (celebru pentru basmele sale), care ne-a lasat marturii privind calitatea excelenta a stafidelor de Malaga.