Castanele “DE GALICIA” (DOP)

Indicatia geografica protejata „Castana de Galicia” este rezervată castanelor obtinute din varietatile cultivate autohton din Galitia, Spania, destinate consumului uman si comercializate proaspete sau congelate.

Forma acestor varietati cultivate se datoreaza unui ansamblu de ecotipuri locale rezultate din selectiile realizate de agricultori de-a lungul secolelor pentru a imbunatati aspectele productive si calitative, aceste varietati fiind descrise si identificate perfect din punctul de vedere al morfologiei si al specificitatii genetice in comparatie cu cele din alte arii de productie din Spania, Portugalia si Franta. Aceste varietati cultivate sunt considerate un nepretuit patrimoniu de resurse genetice vegetale din punctul de vedere al pastrarii diversitatii biologice si genetice si au primit, prin definitie juridica, denumirea de „soiuri de conservare”. Astfel, pastrarea tehnicilor traditionale de cultivare a castanilor in Galitia a facut posibila selectarea unui ansamblu omogen de varietati cultivate autohtone pe care se bazeaza faima si reputatia actuale ale castanei din Galitia. 

Cultivarea castanilor este valoroasa din punctul de vedere al mediului si se potrivește perfect solului si conditiilor edafo-climatice care predomina in zonele medii si inalte de munte din interiorul Galitiei, unde constituie alternativa agronomica cea mai competitiva. Pe langa specificitatea conferita de conditiile edafice si climatice adecvate ale ariei de productie, mentionate la punctul precedent, si care determina dezvoltarea optima a castanelor, productia de castane din Galitia se bazeaza pe munca intensa de selectie depusa de-a lungul secolelor de agricultorii din Galitia in „soutos” (plantatii de arbori de varste identice sau similare carora li se aplica aceleasi practici de cultivare). Astfel, prin intermediul practicilor de cultivare traditionale si atente, factorul uman a constituit un motor de selecție continuă a soiurilor (în funcție de caracteristicile de productie si calitate), generand ecotipuri autohtone care produc in prezent castana de calitate din Galitia. Imbinarea acestor factori i-a adus acestei castane faima si prestigiul de care se bucura in prezent. Prestigiul castanelor din Galitia se reflecta in buna pozitie pe care o ocupa pe piata din Spania. Adesea, castane provenite din alte zone sunt vandute cu specificarea „din Galitia”, fapt care demonstreaza excelenta reputatie a castanelor din Galitia.