Pepenii „MELÓN DE LA MANCHA” (IGP)


Pepeni galbeni din cultivarul „saccharinus” soiul „Piñonet” sau „Piel de sapo”, sunt destinati vanzarii in stare proaspata catre consumatori.

Indicatia geografica protejata se aplica numai pepenilor de calitatea I, cu un continut de zahar (indice refractometric al pulpei) de minimum 13 °Brix (± 0,5 °) si o greutate unitara de 1,8-4 kg (± 0,1 kg). Pepeni galbeni din varietatile „Piñonet” sau „Piel de sapo” au o forma elipsoidala sau ovoida. Coaja poate fi neteda sau usor aspra, are o grosime medie de 0,6-0,8 cm si prezinta caneluri variabile, care sunt in mod normal mai numeroase in zona pedunculului si a cicatricei pistilului. Coaja este predominant verde, prezinta pete mai închise de marime medie, distribuite in mod uniform, si se coloreaza inspre galben la maturitate. Pulpa este de culoare alba sau crem. In cavitatea centrala, relativ mica prin comparatie cu alte varietati, se gaseste zona placentara de culoare portocalie, care contine semintele. Melón de La Mancha” prezinta, din punct de vedere senzorial, un gust dulce pronuntat si o pulpa suculenta cu putine fibre, caracteristici pentru care este foarte apreciat. Aria de productie a „Melón de la Mancha” este situata in regiunea naturala „Mancha” din Spania, care face parte din Comunitatea autonoma Castilla-La Mancha, pe cursul superior al fluviului Guadiana.

Lucrari de pregatire a solului: prima aratura, realizata in octombrie sau noiembrie, se face la o adancime de 30-40 cm, pentru a afana bine straturile inferioare ale solului. Terenul se ara din nou in februarie, de aceasta data superficial, pentru a zdrobi bulgarii. Dupa aceasta pregatire, are loc jalonarea parcelei, pentru a marca distanta dintre straturi. Plantare: rasadirea se realizează manual, de la jumatatea lunii aprilie pana la inceputul lunii iulie, cand plantele au cel putin o frunza propriu-zisa bine dezvoltata. Lucrari de-a lungul ciclului vegetal: pe durata ciclului vegetal, pe langa irigare si aplicarea de ingrasaminte, producatorii efectueaza lucrari de plivire si de rarire sau de inlaturare a fructelor la plantele care au rodit prea mult, pentru a obtine dimensiunile si greutatea corespunzatoare pentru comercializare. Recoltarea: la inceput se face taierea manuala a fructelor, care se aseaza de-a lungul straturilor, pentru a fi incarcate ulterior in remorci. Recoltarea, care incepe la jumatatea lui iulie si se termina in octombrie, se face de doua-trei ori pe saptamana daca este cald, sau numai o data daca este frig.  Regiunea naturala „Mancha” se afla in afara zonei in care bat vanturile umede atlantice, si prin urmare are o clima rece si uscata. Pluviometria este de numai 300-400 mm, evapotranspiratia prezinta niveluri foarte ridicate vara, cand gradul de insorire este de asemenea foarte mare. La toate acestea se adauga o oscilatie termica zi-noapte de 18-20 °C si o umiditate relativa mica. Aceste conditii edafo-climatice confera produsului calitati specifice in ceea ce priveste dimensiunile, culoarea, canelurile cojii, aspectul exterior al fructelor, textura si fibrele pulpei, suculenta si gustul dulce al miezului.