Majoritatea oamenilor, din Spania, merg la miezul noptii la „Misa Del Gallo” (Masa cocosului).
Se numeste Masa cocosului pentru ca se presupune ca un cocos a plans in noaptea in care s-a nascut Isus. Ajunul Craciunului este cunoscut sub numele de Nochebuena. Dupa serviciul de la miezul noptii, obiceiul este, ca oamenii, sa mearga pe strazi purtand torte, sa cante la chitare si sa bata la tobe, pentruca o noapte buna nu este destinat dormitului!.
Majoritatea familiilor servesc masa principala in ajunul Craciunului inainte de slujba. Cina traditionala spaniola de Craciun este compusa din curcan umplut cu trufe sau gaina fripta la cuptor, precum si fructele de mare in Galicia. Deserturile si dulciurile populare includ „mazapan” si „polvorone”.
Craii de la rasarit, sunt cei care aduc cadouri copiilor in Spania si nu Mos Craciun. Doar in Tara Bascilor, cadourile sunt livrate de un barbat magic, imbrac ca un fermier local, numit Olentzero.
Scena Nasterii, numita „Pesebres”, foarte populara in Spania, este o traditie a bisericii catolice, mai importanta decat bradul de Craciun. In ziua de Epifanie (Sarbatoarea Regilor Magi) se serveste un cozonac special numit „Roscon de reyes”, de forma unui inel umplut cu smantana sau ciocolata. In oraselul Leon, se prepara un Roscon, ce contine un pachetel cu 7 mii de euro, in scopul promovarii produsul.