Cod uscat traditional portughez

"Bacalhau de Cura Tradicional Portuguesa" (STG), Portugalia, este un peste uscat la soare dupa o reteta traditionala din secolul XVI-lea.

Din acel secol, Gadus morhua, denumire stiintifica a codul de Atlantic, era introdus in obiceiurile alimentare ale portughezilor, iar acum este o marca de nesters a culturii si identitatii nationale.

Pozitia geografica a permis uscarea si sararea pestelui în Portugalia. Posibilitatea de a avea un peste conservat relativ usor a permis ca acesta sa fie transportat fara probleme, in evul mediu, pe pietele din Europa Centrala.

In a doua jumatate a secolului al XX-lea, tehnologia de pescuit cu nave traulere avansate, a imbunatatit conditiile de navigatie si conservare al codului uscat traditional, acesta devenind brand national in 2007 si produs european protejat STG, din luna aprilie 2014.

Se intelege prin "Bacalhau de Cura Tradicional Portuguesa", codul care este bine sarat si uscat urmat de un proces de maturizare specific. Produsul are un continut redus de grasime si acest lucru, permite uscarea fara probleme la soare, pana pierde 54% din apa. Numai atunci va fi gata pentru consum.

Pestele are un miros caracteristic de cod uscat si sarat, in concordanta cu aroma intensa si pronuntata care persista in gura. Textura sa este omogena si suculenta.

In Portugalia, codul a devenit un aliment esential la orice masa si exista sute de retete culinare cu renumitul produs traditional, din nordul si pana in sudul tarii. La fel de apreciat este si in bucataria din Brazilia.