"Prekmurska šunka” IGP, Slovenia, este un produs din carne afumata si uscata obtinuta din pulpa proaspata de porc.
Acesta are o forma (a bucatii decupate) clasica si usor de recunoscut de para, cu o membrana de o culoare uniforma maro-roscat. Mirosul si gustul caracteristice, culoarea rosie-rubinie a muschiului afumat si maturat si culoarea alb-crem uniforma a grasimii subcutanate se formeaza pe parcursul unei perioade de maturare de cel putin sase luni. Muschiul este usor marmorat si bine integrat in grasime, a carei grosime este de cel putin 10 mm sub articulatia soldului. In mirosul si in gustul sau, se percepe o nuanta de afumat, desi fumul nu acopera in niciun caz aroma carnii maturate. Datorita perioadei de maturare destul de lungi, sunca are o textură delicata, neteda, caracterizata de o suculenta placuta. Continutul de sare din produsul finit nu trebuie sa depasească 9 %, gradul de uscare (pierderea de greutate în timpul maturarii) nu trebuie sa depaseasca 45 %, iar greutatea nu trebuie să fie mai mica de 2,75 kg.
Modul în care se servește „Prekmurska šunka” o distinge de asemenea de alte jamboane uscate. Conform unui vechi obicei, se taie in bucati de un centimetru grosime. Fiecare primeste un cutit, o bucata de paine si o bucata de jambon, pe care o taie in felii subtiri pe un fund de lemn. Avand in vedere productia traditionala si reputatia sa, „Prekmurska šunka” este considerata una dintre particularitatile etnologice ale regiunii Prekmurje. Bucataria din Prekmurje are propria sa identitate. Locuitorii acestei regiuni au mentinut in permanenta o legatura cu mediul rural si cu sursele naturale de productie de alimente si de delicatese traditionale.
De secole, aici predomina preparatele alimentare pe baza de cereale, cartofi, porumb si carne de porc. Carnea de porc a diversificat meniul populatiei. Aceasta era conservata prin afumare, ceea ce a condus la crearea „Prekmurska šunka”. Astfel, cu timpul, s-au dezvoltat la populatia locala deprinderile tehnice practice, nivelul ridicat de maiestrie, cunostintele practice si experienta care au condus la aparitia formei caracteristice (a bucatii decupate) si la proprietatile organoleptice ale acestui produs.