Amatriciana Tradizionale

Amatriciana Tradizionale” STG, Italia, este un preparat alimentar obținut printr-o metodă de producție străveche din zona Amatrice și din ingrediente specifice (roșii, gușă de porc) care determină caracteristicile produsului.

Ingrediente pentru 5-6 persoane: 500 g de spaghete, 125 g de gușă de porc maturată, o lingură de ulei de măsline extravirgin, o picătură de vin alb sec, 6-7 roșii San Marzano (sau 400 g de roșii decojite din conservă), o bucățică de ardei iute, 100 g de brânză rasă de oaie (pecorino), sare.

După îndepărtarea șoriciului, gușa de porc este tăiată în fâșiuțe și prăjită în tigaie sau în oală, la foc mic, în uleiul de măsline extravirgin. Prăjirea trebuie continuată până la dispariția „spumei” produse de gușa de porc, apoi se adaugă vinul alb. Când sunt rumenite, fâșiuțele de gușă de porc sunt scoase din tigaie sau din oală și sunt puse deoparte în alt recipient. Piureul de roșii (passata), sarea, ardeiul iute proaspăt sau uscat și piperul sunt puse în aceeași tigaie sau oală în care au fost prăjite fâșiuțele de gușă de porc. Sunt aduse la fierbere și gătite la foc mare timp de 10-20 de minute de la începutul fierberii, până când sosul dobândește o consistență cremoasă. Apoi se adaugă fâșiuțele de gușă de porc rumenite în prealabil, iar sosul se mai gătește încă 5-10 minute.

Produsul „Amatriciana Tradizionale” STG destinat conservării trebuie ambalat în recipiente de uz alimentar cu o capacitate de până la 5 kg, care trebuie etichetate. Cu aceste ingrediente simple, ciobanii găteau în tigăi de fier cu mânere lungi această mâncare frugală, dar consistentă, pe bază de paste făinoase. Recreând și îmbogățind acest preparat de bază al ciobanilor, inclusiv prin introducerea roșiilor, la începutul secolului al XIX-lea, populația din Amatrice a dat viață uneia dintre cele mai cunoscute mâncăruri. Pastele făinoase cu sos „Amatriciana Tradizionale” (potrivit tradiției, spaghete, bucatini, dar și paste scurte) sunt, în întreaga lume, mâncarea de paste prin excelență a bucătăriei italiene.