Calatorind cu cea mai buna marmelada prin Africa si Europa

Blanka Milfaitova, producatoare traditionala de marmelada din Cehia si-a schimbat radical viata in ultimele sase luni.

 

Blanka impreuna cu Eliska, fiica sa si cu Pavel, sotul sau, au umplu autorulota personala cu marmelada si au pornit intr-o calatorie din Africa, pana in Norvegia, pentru a le oferii faniilor cea mai buna marmelada a anul 2013. Atunci Milfaitova a primit titlul Awards Dalemain (Marea Britanie), de cel mai bun producator artizanal de marmelada, pentru o reteta traditionala facuta din piersici si menta.

 

Ea a realizat apoi o mini fabrica pe care a numita Nase Dobroty, iar marmelada intitulata Moje Dobra Marmelada, a fost etichetata cu scris de mana pe borcane de sticla Weck. Fructele le cumpara din fermele comerciale, precum si de la prietenii care au pomi fructiferi. Anul trecut a infiinta o mica livada. Milfaitova a decis sa refuze ofertele din supermarket, deoarece marmelada ei este pretentioasa si vrea sa produca totul incet cu mainile ei ca sa se bucure, de tot ce face.

 

In calatoria ei produce marmelada din fructele specifice regiunilor prin care trece. Astfel in Sahara Occidentală, Milfaitova a facut marmelada din banane, miere de cactus si stafide. Apoi a calatorit prin Portugalia, Corsica, Sardinia, San Marino, facand marmelada din capsuni sau curmale japoneze. A ajuns recent in Elvetia si Luxemburg. Familia Milfaitova intentioneaza sa viziteze 39 de tari, cu opriri in pietele, atelierele de lucru si targurile, situate de-a lungul drumului, pentru vanzari si degustari de marmelada.

 

Programul ei de productie artizanala tine cont de vreme, buna dispozitie si de fructe. Milfaitova este complet flexibila, si intentioneaza sa reflecte in retetele ei gastronomia fiecarei tari. Gradul de coacere a fructelor si localizarea geografica determina ingredientele pe care le foloseste. In Sicilia, de exemplu, a facut marmelada din portocale rosii sau din smochine. Milfaitova trimite marmelada, pe care o prepara, la magazinul ei de acasa si unde se vinde cu 7 dolari/borcan. Blanka este departe de mica fabrica cu cei patru angajati de acasa, dar cand revine, in luna noiembrie din Norvegia, va publica o carte cu retele de marmelada pe care le-a preparat in calatoria sa. Filozofia ei de viata este: ''SA MERG IN FELUL MEU''.